Laparoskopik sleeve gastrektomi sonuçlarımız - KARPUZ, ŞAKİR; ERGENÇ, MUHAMMER; GÜNAL, ÖMER (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmada 2,5 yılda tek cerrah tarafından yapılan sleeve gastrektomi sonuçlarını sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Mayıs 2012 ile Aralık 2014 tarihleri arasında ardışık sleeve gastrektomi yapılan hastaların dosyaları geriye dönük incelendi. Hastaların demografik özellikleri, ameliyat süreleri, taburculuk süreleri, komplikasyon gelişimi, takip kiloları, ek hastalıklarının durumu kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 320 hasta alındı. Hastaların 92›si (%28,8) erkek, 228›i (%71,2) kadındı. Yaş ortalaması 36,6 yıldı. Ameliyat öncesi vücut kitle indeksi (vki) ortalamaları 45,7 kg/m2 idi. Ortalama ameliyat süresi 56,5 dakikaydı. Ortalama taburculuk süresi 3,9 (3-87) gündü. Postoperatif 30 günlük dönemde 5 (%1,6) hastada kaçak, 3 (%0,9) hastada stapler hattından kanama, 2’şer (%0,6) hastada trokar yerinden kanama, karın içi abse, cerrahi alan enfeksiyonu ve 1’er (%0,3) hastada pulmoner emboli, safra kaçağı ve pnömoni gelişti. Pulmoner emboli olan hasta postoperatif 1. gün exitus oldu. 1-3-6- 9-12-18 ve 24. aylarda fazla kilo kayıpları sırasıyla %23,7, %44,6, %58,9, %65,6, %69,2, %67,9, %62,2 olarak bulundu. Hastaların 79’unda(%24,8) hipertansiyon vardı. Bunların 63’ünde(%79,7) antihipertansif tedavi kesildi, 2’sinde(%2,5) ise ilaç dozu azaltıldı. 52(%16,4) hastada tip 2 diyabet vardı. 37’sinde(%71,1) insülin ve/veya oral antidiyabetik ilaçlar (OAD) kesildi, 6’sında(%11,5) insülinden OAD’ye geçildi, 5’inde(%9,6) ise ilaç dozu azaltıldı. 59(%18,6) hastada hiperlipidemi vardı ve bunların 26’sında(%44,1) hiperlipidemi düzeldi. 13(%4,1) hastada astım vardı ve 9’unda(%69,2) tedavi gerektiren semptomlar geriledi. Uyku apne sendromu olan 12(%3,8) hastanın 11’inde(%91,7) tamamen düzelme oldu. Sonuç: Laparoskopik sleeve gastrektomi, diğer bariatrik cerrahi yöntemlerine göre uygulanması daha kolay ve sonuçları da en az onlar kadar yüz güldürücüdür. Ancak uzun stapler hattından dolayı komplikasyon gelişimi riski de göz önünde bulundurulmalıdır.
Keywords: obezite; obezite cerrahisi; sleeve gastrektomi