Yapay zekâ ve robot teknolojisinin gazetecilik pratikleri üzerindeki etkileri - Sayar, Banu (My University, 2021)
Bu çalışmada, geride bıraktığımız çeyrek yüzyılda çok sayıda alanın entegre olduğu yapay zekâ teknolojisinin habercilik pratikleri üzerindeki etkileri ve haber yazma eyleminin tüm aşamaları ile birlikte algoritmalara emanet edildiği robot gazeteciliği modeli ele alınmıştır. Robot gazeteciliğinin uygulama esasları, tarihin her döneminde siyasi ve ticari ilişkilerin odak noktasında yer alan ve küreselleşme ile birlikte temel pusulasından çok uzağa savrulan medyanın içerisinde bulunduğu çıkmazların etkisi üzerinden tartışılmıştır. Ana akım medyadaki eşitsizlikler ve gazeteciliğin sorunları karşısındaki konumu bağlamında irdelenen robot gazeteciliğinin, gazetecilik uygulamalarına ve objektif, tarafsız ve güvenilir habercilik arayışlarına nasıl bir katkı sunacağı üzerinde durulmuş ve insan gazeteciler ile olan ilişkisi derinlemesine incelenmiştir.

In this study, the effects of artificial intelligence technology, which has integrated many fields in the past quarter century, on journalism practices and the robot journalism model, in which all stages of news writing are entrusted to algorithms, are discussed. The principles of application of robot journalism have been discussed over the impact of the deadlocks of the media, which has been at the focal point of political and commercial relations in every period of history and has been blown away from its basic compass with globalization. It is focused on how robot journalism, which is examined in the context of inequalities in the mainstream media and its position against the problems of journalism, will contribute to journalism practices and the search for objective, impartial and reliable journalism, and its relationship with human journalists is examined in depth.
Keywords: Artifical Intelligence; Artificial intelligence; Automated Journalism; Gazetecilik; Haber Algoritması; Journalism; News Algorithm; Otomatik Gazetecilik; Robot Gazeteciliği; Robot Journalism; Robotlar; Robots; Technology; Teknoloji; Yapay zeka; Yapay Zekâ