Elektrik kumanda laboratuvarı plc eğitim seti tasarımı - Güsün, Kadir (My University, 2006)
Günümüzde kumanda sistemlerindeki gelişmelere paralel olarak PLC (Programlanabilir Lojik Kontrolör) kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. PLC’ nin kullanılmasının teknolojik üstünlüklerinin yanında, ileri seviyede ve karmaşık kumanda sistemlerinde maliyetleri de azalttığı görülmektedir. Laboratuvar ortamında uygulamalı olarak yapılan PLC eğitimi, mesleki okullarda eğitim gören öğrencilerin bu konudaki verimliliğini artıracaktır.Bu amaçla bu tezin konusu olan elektrik kumanda laboratuvarı PLC eğitim seti tasarlanmıştır. Setin içerisinde temel seviyede PLC eğitimi için gerekli olan PLC, giriş elemanlarından; yaklaşım sensörleri, butonlar, anahtarlar, çıkış elemanlarından; DC röleler, DC motor, lambalar ve alarm , giriş ve çıkış sinyallerini görmek için led’ler kullanılmıştır. Kullanılan bu elemanlar set içerisinde sabitlenmiş ve uçları setin üzerine çıkarılmıştır.Bu sayede öğrencilere PLC’ nin programlanması ve set üzerinde bulunan devre elemanlarının bağlantısı ile ilgili eğitim verilebilecektir. Set içerisinde PLC eğitimi ile birlikte sette kullanılan yaklaşım sensörlerinden endüktif sensör, kapasitif sensör ve optik sensör ile ilgili eğitim de verilebilecektir. Setin üzerinde bulunan PLC’ nin çıkış uçlarına DC röleler bağlanmıştır. Bu sayede PLC’ nin çıkışları korunmuş olacak ve rölelerin kontakları kullanılarak set haricinde kumanda uygulamaları yapılabilecektir. Ayrıca set üzerindeki yapılabilecek deneyler için sadece doğru gerilim gereklidir. Bu gerilim set içerisine yerleştirilen güç kaynağı tarafından sağlanacağından dışarıdan başka bir güç kaynağına ihtiyaç duyulmayacaktır. Setin içerisinde Siemens firmasının üretmiş olduğu S7-200 CPU 222 PLC kullanılmıştır. Bu PLC’ nin programlanmasının ve kullanımının basit olması, öğrenmeyi kolaylaştıracak ve temel seviyede eğitim için yeterli olacaktır

ELECTRİC CONTROL LABORATORY PLC EDUCATİON SET OF DESIGN The use of PLC has been increasing day by day being parallel to progress in the systems of controls nowadays.Besides having technological advantages of using PLC, it also decreases the prices in the advanced level and complex control systems. The PLC education, which is done by practising in the laboratories, will increase the success of the students in this subject who attend to vocational high schools.For this aim, the electric control laboratory PLC education set, which is the subject of this thesis, is considered. Inside the set PLC entry elements which are necessary for PLC education in the basic level;such as approach sensors, buttons, keys also exit elements such as;DC relays, DC motors, lambs and LEDS(light emitting diode) are used in order to see alarm,entry and exit signals.These elements are fixed in the set and their tips are uplifted on to the set. So, students will be given education about programming of PLC and connection of the circuit elements on to the set. Inside the set,in addition to PLC education students will be given education about some approach sensors such as enductive sensors, capasitive sensors and optic sensors. DC relays are connected to the PLC’s exit tips on the set.So, PLC’s exits will be saved and control practises will be done except set by using the contacts of relays. Also,just correct tension is needed for the experiments that can be done on the test.Because this tension will be provided by the power source which will be put into the set, there will be no need to another power source out of the set. Inside the set S7-200 CPU 222 PLC was used that the SIEMENS firm manufactured.The programming and using of this PLC is quite simple, because of this it will make learning easier and it will also be enough for the education at the basic level.
Keywords: Bilgisayar Destekli Eğitim; Elektrik Eğitimi