Farklı işletim sistemlerinde bulunan pencereleme tekniklerinin üniversite öğrencileri tarafından değerlendirilmesi - Bayram, Servet; Deniz, Levent; İnce, Halit (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2004)
Bu çalışma ekseninde geliştirilen Pencereleme Teknikleri Değerlendirme Formu (PTDF) aracılığı ile üniversite tekstil bölümü öğrencilerinin ilgili işletim sistemleri hakkındaki görüşleri alınmıştır. Bu bağlamda, yaş, cinsiyet, kullanılan işletim sistemi, tercih edilen işletim sistemi gibi özellikler eşliğinde kullanıcı tercihlerinin nasıl şekillendiği incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Bölümünde 2003-2004 Akademik Yılında okumakta olan 25’şı kız ve 20’si erkek olan toplam 45 öğrenci oluşturmaktadır. Bu kişiler, araştırmada kullanılan Windows XP ve Mac Os X işletim sistemlerinin ikisini de kullanmakta ve bilmektedirler. Çalışma sonucu Windows XP ve Mac Os X işletim sistemlerinin pencereleme teknikleri ve grafik arayüz özellikleri incelenerek birbiri ile karşılaştırılmıştır. Sonuçta sistemlerden herhangi biri kullanışlılık açısından ötekinin aleyhine anlamlı bir üstünlük sergileyememiştir. Diğer yandan Mac OS X’in pahalı sistem gereksinimleri ve yeterli olmayan yazılım desteği bilgisayar eğitiminde sınırlılıklar olarak ortaya çıkmaktadır. Mac OS X arayüz ve kullanım özellikleri ile alanında farklı olmayı başarmaktadır, ancak bu farklılık diğer sisteme alternatif olmayı sağlayamamaktadır.
Keywords: Pencereleme teknikleri, kullanışlılık, işletim sistemleri