Ticaret Bankalarının 1999 ve 2000 Yıllarındaki Finansal Performanslarının Faktör Analizi ve Diskriminant Analizi Kullanılarak Karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Araştırmamız 1999 ve 2000 yılları için Ticaret Bankalarının fınansal oranları kullanılarak gerçekleştirilen analizleri içermektedir. İki farklı sınıflandırma kapsamında, bankaların bu iki yıla ait yatay-kesit verilerinin analizi ile ulaşılan bulgular, birbiriyle karşılaştırmıştır. İlk sınıflandırma da ticaret bankaları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilenler ve diğerleri olmak üzere iki grup şeklinde ele alınmıştır. İkinci sınıflandırma da ise; i-büyük ölçekli, ii-küçük ve orta ölçekli, iii-yabancı bankalar olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Bu grupların karşılaştırılmasında sermaye yeterliliği, aktif kalitesi, likidite, karlılık, sektör payı ile gelir-gider yapısını ölçen oranlar araştırma değişkenleri olarak belirlenmiştir. Araştırmadaki verilere Faktör Analizi ve Diskriminant Analizi yöntemleri uygulanmıştır.

This research study contains analyses which realized by using financial ratios of the Commerce Banks in 1999 and 2000. The findings which are obtained from cross-sec-tion data analysis for the banks were compared with each other for these two years. The banks were classified by the two different ways. In the first classification, the commerce banks were to be separated into the two groups: Transferred to Saving Deposit Insurance Fund(SDIF) and the others. In the second classification, they were divided into the three groups:i-large scaled, ii-small and medium scaled, iii-foreign banks, capital adequacy, assets quality, liquidity, profitability, shares in sector and income-expenditure structure were choosen as the research variables to compare the groups. Factor Analysis and Discriminant Analysis were applied to data by using SPSS software package in this study.