Voleybolcularda farklı antrenman uygulamalarının bağışıklık sistem ögeleri, ACTH, kortizol, insülin ve glikoz metabolizması üzerine etkileri - Karacabey, Kürşat (My University, 2003)
Bu araştırma; farklı egzersiz uygulamalarının, sedanterlerle elit sporcuların, bazı hormon salınımları ve bağışıklık sistemi öğeleri üzerine etkilerinin araştırılması amacı ile yapıldı. Bu çalışma; en az beş yıldır düzenli voleybol oynayan 40 sporcu ve sedanter yaşam süren (kontrol grubu) benzer yaş grubunda 20 denek üzerinde gerçekleştirildi. Grup 1'deki 20 sporcuya çalışma yükleri Karvonen protokollüne göre belirlenerek 30 dakika koşu bandında aerobik egzersiz uygulandı. Grup 2' deki 20 sporcuya ise; Wingate test protokolüne göre 30 sn. anaerobik egzersiz yaptırıldı. Grup 3'ü oluşturan kontrol grubu deneklerden sabah saat 8.30' da bir kez, egzersiz uygulanan deneklerden ise; egzersiz öncesi, egzersizin bitiminde, egzersizden 4 saat, iki ve beş gün sonra toplam 5 kez kan örnekleri alındı. İnsülin, ACTH, kortizol tayinleri kemiluminesans yöntemi ile belirlendi. Glikoz ise; spektrofotometrik yöntem ile ölçüldü. İmmünglobin A, İmmünglobin G, İmmünglobin M, kompleman C3 ve C4 tayinleri türbidimetrik olarak yapıldı. İstatistiksel değerlendirme SPSS kullanılarak; Kruskal Wallis Varyans analizi testi ve Wilcoxon Signed Ranks testi kullanıldı. p<0.05 anlamlı kabul edildi. Voleybolcuların sedanterlere göre IgA ve IgG değerleri yükselirken, insülin değerleri düşük bulundu (p<0.05). Voleybolcuların aerobik antrenmandan sonra C3 ve C4 değerleri egzersiz öncesine göre düşük bulundu (p<0.05). Voleybolcuların aerobik antrenman uygulaması sonrasında IgA ve IgG iki ve beş gün sonrasında yükseldi aradaki fark anlamlı idi (p<0.05). Aerobik antrenman öncesi ve sonrasında gruplar arasındaki ACTH, Kortizol, glikoz ve insülin değerleri egzersiz önceki değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Anaerobik antrenman uygulanan voleybolcuların egzersiz öncesi ve egzersizden sonraki insülin değeri egzersiz öncesine göre farklı idi (p<0.05). Sonuç olarak; düzenli olarak devam ettirilen orta şiddetteki ılımlı egzersizlerin hormon salınım seviyelerinde etkili olduğu, bağışıklık sistemini geliştirdiği ancak maksimal şiddetteki organizmayı zorlayıcı egzersizlerin ise; bağışıklığı olumsuz etkilediği söylenebilir. Ayrıca egzersizin bağışıklık sistemi üzerine olan etki mekanizmasının tam olarak açıklanabilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Effects of Different Exercise Protocols on Immun System Parameters and Levels of ACTH, Cortizol, Insulin and Glucose Metabolism in Volleyball Players The aim of this study was to investigate the effects of application of different exercise protocols on immun system parameters and some hormone release in sedanters and elite sportsman. Fourty voleyball players who has been regularly playing voleyball for 5 years and twenty healthy age-matched sedantery subjects(control group) were enrolled to this study. Subjects in the exercise group wasrandomlydividedintotwogroups. Twenty subjects from group I was performed 30-minute of aerobic exercise on treadmill after determination of workload using Karvonen protocol. Twenty sportsman from group II were performed anaerobic exercise for 30 second according to the Wingate test protocol. Blood samples were obtained from the control group at 8.30 am only once and five times from the exercise group those were as immediately after the completetion of the exercise protocol, 4 hours after the completion of the exercise protocol, two and five days after the exercise protocol, respectively. Insulin, adrenocorticotrophic hormone (ACTH) and cortizol levels were determined using chemiluminescence method. Glucose levels were spectrophotometrically determined. Immunoglobulin A, Immunoglobulin G, Immunoglobulin M, complement C3 and C4 levels were determined turbidimetrically. Statistical analysis was performed using SPSS for Windows; and comparisons were made using Kruskal Wallis Variance analyze and Wilcoxon Signed Rank tests. p<0.05 was considered to be statistically significant. IgA and IgG levels of volleyball players were higher than sedantery subjects while their insuline levels was lower than the sedantery subjects (p<0.05). C3 and C4 values of voleyball players were found to be decreased after aerobical exercise compared to pre-exercise values (p<0.05). After two and five days of aerobic exercise the IgA and IgG levels of voleyballplayersweresignificantlyincreased (p<0.05). The ACTH, cortisol, glucose and insulin levels were significantly increased compared to their respective pre-exercise values (p<0.05). In voleyball players who was enrolled to the anaerobic exercise program post-exerciseinsulinvaluesweresignificantly increased compared to pre-exercise levels (p<0.05). In conclusion, it can be said that regularly performed moderate exercise affects hormone release and enhances immune system while maximal exercise forcing the organism has negative impacts on immunity. There is a need for further studies to fully explain the mechanism responsible from effects of exercise on immune system.
Keywords: Beden Eğitimi ve Antrenman