Kurumsal iletişim aracı olarak sosyal medya ve bir araştırma - Okur, Reşat (My University, 2020)
İnternetin dünya çapında yayılması ve sosyal medyanın ortaya çıkması ilebirlikte iletişimin yapılış şeklinde büyük değişiklikler yaşanmıştır. Yakın zamaniçerisinde Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube iletişim için kullanılan önemliaraçlar haline gelirken, bu durum kurumların, şirketlerin ve yönetimlerin dikkatiniçekmiştir. Sosyal medyanın insanlara ulaşabilme ve birçok kullanım özelliğinden dolayıkurumsal yapılar resmi sosyal medya hesaplarını açmaya başlamıştır. Kurumsal iletişimbölümleri sosyal medya araçları sayesinde insanlara ulaşırken yeni duyurular, reklamlar,tanıtım ve organizasyonlar resmi sosyal medya hesaplarında kendini göstermiştir. Kurumile birlikte hareket eden paydaşlar da bu hesaplar üzerinden kurumları takip etmiş bunakarşılık kurumlar da paydaşlarına yönelik paylaşımlar yapmaya başlamıştır. Paydaşlarkurumların kendileri için yaptığı sosyal medya paylaşımlarına yorum, beğeni, tweet,retweet, paylaşım ve görüntüleme gibi etkileşim tepkileri vermiştir. Bu çalışmada pekçok içsel ve dışsal paydaşa sahip kurumlardan birisi olan 10 üniversite ele alınıpüniversitelerin resmi sosyal medya hesapları incelenerek paydaşlarına yaptığı paylaşımlarve resmi sosyal medya hesaplarını paydaşlarına yönelik ne kadar etkin kullandığıaraştırılmıştır.

With the spread of the Internet worldwide and the emergence of social media,there have been great changes in the way communication is made. While Facebook,Twitter, Instagram and YouTube have become important medium for communication,within short time this development called the attention of institutions, companies andadministrations. Due to the attribution of social media to reach people and manyparticularities, corporate structures started to open official social media accounts. Whilecorporate communication departments have reached people through social mediamediums, new announcements, advertisements, promotions and organisations can nowbe seen on official social media accounts. Stakeholders acting together with institutionsfollowed them via these accounts and in return institutions started with publications fortheir stakeholders. Stakeholders reacted to publishments for them made by the institutionswith comments, likes, tweets, retweets, shares and watchings. In this study, 10universities, which are one of the institutions with many internal and externalstakeholders, are handled and the official social media accounts of the universities areexamined and how effectively they use the official social media accounts for theirstakeholders.
Keywords: Corporate Communication; Gazetecilik; Journalism; Kurumsal İletişim; Paydaş; Social media; Sosyal medya; Stakeholder; University; Üniversite