Cerrahide profilaktik antibiyotik yaklaşımları ile yara infeksiyonu arasındaki ilişki - Akgün, Meftun (My University, 2007)
Araştırma, ortopedi ve beyin cerrahisi servislerine elektif cerrahi girişim için yatırılan hastalara profilaktik antibiyotik uygulaması ve bu uygulamaların cerrahi alan infeksiyonuna etkisini analiz etmek amacıyla planlandı. Araştırma evrenini İstanbul’da bir üniversite hastanesinin ortopedi ve beyin cerrahisi servislerinde yatan hastalar oluşturdu. Evreni temsil edecek örneklem sayısı 154 hasta olarak belirlendi. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan “Hasta İzlem Formu”aracılığı ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak, cerrahi girişimden taburcu olana kadar her gün cerrahi alan infeksiyonu ve aldığı antibiyotik yönünden izlenerek ve taburcu olduktan sonra birinci, ikinci, üçüncü ve altıncı aylarda telefon anketi uygulanarak toplandı. Araştırmada yaş, vücut ağırlığı, boy, beden kitle indeksi, sigara kullanımı, ASA skoru, cerrahi girişim şekli, ameliyat süresi, hastanede kalış süresi, kan transfüzyonu ve profilaktik antibiyotik kullanımının cerrahi alan infeksiyonu ile ilişkisi incelendi. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama (X), x2 ve t-testi kullanıldı. Cerrahi alan infeksiyonunu önlemenin en önemli adımı öncelikle yüksek risk faktörlerini saptamaktır. Araştırma sonunda cinsiyet, postoperatif dönemde hastanede kalış süresi, transfüzyon, ASA skoru, idrar sondası uygulaması ve artan yaşla birlikte cerrahi alan infeksiyonu arasında anlamlı farklar bulundu. Diğer risk faktörleri ile cerrahi alan infeksiyonu arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamadı. Cerrahi alan infeksiyonu ile profilaktik antibiyotik kullanımı ve antibiyotik dozu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Profilaktik antibiyotik verilme zamanı açısından antibiyotiklerin insizyondan iki saat önce verilmesinin infeksiyon riskini arttırdığı ancak istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlense de, profilaktik antibiyotik uygulamasının anestezi indüksiyonu sırasında ya da insizyondan en geç 30-60 dakika içinde yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. THE EFFECT OF ANTIBIOTIC PROPHYLAXIS IN SURGICAL SITE INFECTIONS The aim of this analytical study was to determine the effect of prophylactic antibiotic use on surgical site inefction after elective operations in neurosurgery and orthopedic departmants. The scope of this research covered the patients in neurosurgery and orthopedic departmants at a university hospital in İstanbul. The number of patient included in this study was 154. All the patients observed from the day of operation to the end of hospitalization, about the sings of infection. The patients were asked about the sings and symptoms of infection after discharge. İn this study risk factors like age, sex, body weight height, smoking, diabetes mellitus, ASA classification, duration of operation, type of surgery, preoperative stay in hospital, urinary catheter use and blood transfussion were evaluated. All the datas were evaluated by using percentages, x2 , t-test. The initial step toward preventing surgical site infection is to identify the high-risk factors. At the end of the study it is found that age, sex, urinary catheter use, duration of hospitalization and ASA score were releated with the develepment of surgical site infection. Other risk factors were not releated with surgical site infection. No statistically significant decrease in surgical site infection rate was demonstrated by using antibiotic prophylaxis and antibiotic dosage. The application of prophylactic antibiotic 2 hours before the first incision increased the surgical site infection risk but it wasn’t statistically significant. İt is recomended that the most suitable time for application of prophylactic antibiotic is during induction of anesthesia or 30-60 minutes before the first incision.
Keywords: Antibiyotik Profilaksisi; Cerrahi Hastalıklar; Hemşireler_Cerrahi Hastalıklar