Elit yüzücülerde bacak kuvveti çalışmalarının performansa etkisi - Bozdoğan, Zeynep (My University, 2005)
Araştırmanın amacı, yüzme sporunda sıkça tekrarlanan takla dönüşte bacak kuvvetinin etkisini incelemektir. Bacak kuvveti çalışan sporcular ile çalışmayanların serbest stil yüzmeli takla dönüş sonrası performans farklılıkları değerlendirilmesidir. Araştırmamıza Şişli Terakki Lisesinin yüzme takımında spor yapan elit seviyede 8 sporcudan oluşan çalışma grubu ve İstanbul Yüzme İhtisas Kulübünün Yüzme takımında spor yapan elit seviyede 8 sporcudan oluşan kontrol grubu olmak üzere 16 erkek sporcu katılmıştır. Çalışma ve kontrol grubunun (hand and leg dinamometer) dinamometre ile bacak kuvveti ilk ölçümleri alındı. Çalışma grubu 6 hafta süresince haftanın iki günü 60 dakikalık kara antrenmanında dinamik ve statik squat çalışması ile kalça ve diz ekstansyon çalışması %60 - %80’ lık şiddetle çabuk kuvvet ve %80 - %100’lük maksimal kuvvet geliştirici bir programla antrenman yaptılar. Kontrol grubu ise kendi vücut ağırlıkları ile kara antrenmanlarına devam ettiler. Altı haftalık süreç sonunda her iki grubunda bacak kuvveti ölçümleri tekrarlandı. Çalışma grubu bacak kuvveti ilk ölçüm ile ikinci ölçümü arasında anlamlı ilişki görüldü (P<0,005). Kontrol grubu bacak kuvveti birinci ölçümleri ile ikinci ölçüm ortalamaları arasında anlamlı ilişki görüldü (P<0,005). İki grubun da hafızalı elektronik kronometre ile zamanlı, 2 dakika dinlenme aralıklı, 10’ar tane 10 metrelik maksimum eforla ilk ölçüm serbest teknik yüzmeleri ve ardından takla dönüşten sonra itiş mesafesindeki kaymayla birlikte kat edeceği mesafe metre cinsinden ölçüldü. Altı haftalık süreç sonunda ölçümler tekrarlandı. Çalışma grubu birinci ölçüm takla dönüş ortalaması ile ikinci ölçüm takla dönüş ortalaması arasında anlamlı ilişki görüldü (P<0,005). Kontrol grubu birinci ölçüm takla dönüş ortalaması ile ikinci ölçüm takla dönüş ortalaması arasında ilişki görülmedi (P>0,005). Çalışmamızda maksimal kuvvet ve çabuk kuvvet antrenmanı yapan grubun takla dönüş mesafelerinin ortalamaları bu antrenman programını uygulamayan grubun ortalamaların daha yüksek bulunmuştur.Çalışmamızda, maksimal kuvvet ve çabuk kuvvet antrenmanı yapan grubun bacak kuvveti ortalamaları, antrenman programını uygulamayan grubun ortalamalarından daha yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda hem kontrol hemde çalışma grubunun takla dönüş sonrası kayma mesafeleri değerlerinde boyun, kilonun, yaşın, antrenman yaşının herhangi bir katkısı olmadığı bulunmuştur. Boy, kilo, yaş, antrenman yaşı değerleri takla dönüş sonrası kayma mesafesi ile ilişkilendirilmemiştir.(P>0,005) The aim of this research is to examine the leg strenght in Freestyle flip-turn which is generally done in swimming sport. In our study totaly 16 elite swimmer, 8 swimmer from Şişli Terakki High School, in the study group and 8 swimmer from İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü, in the control group have participated. The first leg strength measurements of study and control groups are taken with hand and leg dinomometer. During 6 weeks, in each 2 days land training per week, the study group kept doing both dynamic and static squat training and hip and knee extension training with a %60 - %80 intensity of quickness strength and %80 - %100 intensity of maximal strength developing program. At the same time the control group kept on doing the land training with their own body weight after 6 weeks period the leg strength measurements of each group are repeated. A relationship between the first and second leg strength measurements of control group is also found ( p< 0,005 ). A relationship between the means of the first and second leg strength measurements of control group is also found ( P<0,005 ). Flip turn and streamline qliding distances are measured 10 times after maximum effort swiming per 10 meters for both groups. The measurements are repeated after six weeks. A relationship between the means of first and second flip turns measurements is found for study group ( p> 0.005 ). There is not any relationship between the means of first and second flip turns measurements for control group ( P>0,005 ). In our study the flip turns distances means of the group which was doing maximal strenght and quickness strength training are found that the leg strength means of the group which is doing maximal strength and quickness strength training are larger than the other group. In our study both study and control groups, length, weight, age and training age values are ineffectiveon freestyle flip turn and streamline gliding distances. There is not any relationship between the means of length, weight, age and training age to the flip turns.( P>0,005 ).
Keywords: Spor_Yüzme; Yüzücüler_Beden Eğimi; Yüzücüler_Fizyoloji