İmgelerde ve belgesel sinemada anlam - Kara, Emine Selmin (My University, 2003)
İmgelerin kültür üretiminde en yaygın araç haline geldiği günümüzde, imgenin epistemolojisi ve görsel anlam başlı başına bir araştırma konusu haline gelmiştir. Bu çalışma imgelerde anlam sorunsalını retorik, semiotik, epistemolojik, ontolojik, psikanalitik ve kültürel boyutlarıyla ekolojik bir çerçevede irdelemeyi hedeflemektedir. Anlamın retorik yönleri olarak görsel haz, bakış, görme pratiklerinin yanı sıra semiotik bileşenleri olan gösterge, temsil ve anlatı gibi birimler incelenmiş, anlamı oluşturan farklı katmanlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma, özellikle anlamın var olma koşulu olan öznellik ve anlatısallık üzerinde odaklanarak farklı görme pratiklerine göre şekillenen öznellikler açısından anlamın ortaya çıkma koşullarını araştırmıştır. Günümüzde baskın olan postmodern alımlama estetiği içinde kültürel endüstrinin popüler ürünlerinin anlamlarının, bu anlamların üretildiği güvenilir iletişim ortamlarına rağmen göreceli ve değişken olduğu kabul edilir. Anlamın istikrarsızlığının, ifadelerin çoksesliliğinin ve semiosisin sınırsızlığının keşfi temelde anlam ve okuma üzerinde hiçbir kısıtlama olmadığının düşünülmesine yol açar. Ancak tüm bu eleştiri söylemlerinde asıl vurgulanmak istenen metinlerin zenginliği ve anlamın çok katmanlı yapısıdır. İmgelerde ve Belgesel Sinemada Anlam pozitivist modernizmin, kuşkuculuğun karakterize ettiği postmodernizmin ve yaklaşan sanal teknolojilerin ışığında görselin değişen ontolojisini mercek altına alarak anlamın ortaya çıktığı ve bastırıldığı koşulları tespit etmeye çalışır. Anahtar sözcükler: görsel retorik, semiotik, anlam, temsil, öznellik, belgesel sinema

In today's world marked with the mass dissemination of images as a means for cultural production, the epistemology and the meaning of the image has become an independent field of study. This body of work aims to raise the problem of meaning in images within an ecological framework that takes into account the semiotic, rhetorical, epistemological, ontological, psychoanalytical aspects. Aside from issues like visual pleasure, the gaze, surveillance and practises of looking as rhetorical dimensions of the visual meaning, the semiotic concerns over the visual meaning regarding signification, representation and narrativity are brought up in order to determine the various factors that play an important role in the production of meaning. The work focuses specifically on subjectivity and narrativity, which are the major constituents of meaning, to investigate the necessary conditions for its appearance through different subject positions created under various practises of looking. Within the prevailing postmodern aesthetics of reception of the current times, it is taken for granted that the meaning of the popular products of cultural industry are unstable and shifting. The discovery of the instability of the meaning, the pluralism of expression and the endlessness of semiosis provides ground for the common conception that there is no limitation on meaning and interpretation. However, what these critical discourses try to stress is the richness of texts and the multi-layered texture of meaning. Meaning in Images and Documentary Film studies the changing ontology of the image in the light of positivist modernism, sceptical postmodernism and the approaching new technologies to find out the conditions for the production and repression of meaning in modern society. sual rhetorics, semiotics, meaning, representation, subjectivity, documentary film
Keywords: Anlambilim; Filmler; Gösteri sanatları; Retorik; Sinema Filmleri, Belgesel; Topluluk önünde gösteriler