Türk ve Ürdün ceza hukukunda taksir kavramı ve taksirle işlenen suçlar - Namus, Majed Abu (My University, 2011)
Çalışmamız konusu olarak, Türk ve Ürdün hukukunda taksir kavramı ve taksirle işlenen suçlarının seçilmesi; her iki hukukta sözkonusu suçun nasıl düzenlendiğini ve aralarındaki farklılıkları ve benzerlikleri ortaya koymaktır. Konunun fazla uzatılmaması için belirli sınırlar içinde kalınmış ve benzeri suçlarda karşılaştırılmıştır. Doktrin ve uygulamada; konuya ilişkin görüş ve kararlar kaynakların elverdiği ölçüde yansıtılmaya çalışılmıştır. Bizim katıldığımız ve savunduğumuz görüşler gerekli yerlerde belirtilmiştir. Türk ve Ürdün hukukunda taksirli suçunun olarak belirlediğimiz çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde; birinci kısmında taksir suçunun tarihi gelişimi, ikinci kısmınde ise taksirli suçunun mukayeseli hukuktaki ve Türk Hukukundaki durumuna ve kanuni düzenlemesine yer verilerek husus hakkında genel bilgi verilmiştir. Çalışmamız ikinci bölümünde; taksir kelimesi anlamında ve genel olarak Türk ve Ürdün Hukuku bakımından taksir kavramı ve Kanunu’nda tanımlanma şekli ile taksirin unsurları, taksirin şekilleri ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ve Ürdün Ceza Kanunu’na göre taksirin gerçekleşme şekli olarak dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık ile taksir çeşitlerini belirtmeye çalıştık. Çalışmamız üçüncü bölümünde ise, her iki hukukunda taksir suçunun koruduğu yarar tespit edilmeye çalışılarak ve özellikle bu suçun faili ve mağdurunun kimler olabileceği konusunda detaylı bilgi verilmeye çalışılarak suç hakkında teknik anlamda genel bilgi verilmek istenmiştir. Bunu hemen akabinde özellikle suçun hukuka aykırılık ile maddi manevi unsurları üzerinde teorik açıklamalar yapılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümün son kısmında suçun özel görünüş halleri üzerinde durulmuştur. Suçun teşebbüsü, iştirağı ve içtimaı şekilleri ve yargılama usulü ele alınmıştır. Çalışma konumuz olan taksir suçu, her iki hukuk bakımından sahip olduğu farklılıklar ve benzerlikler

olarak sonuç bölümünde yer verilmiştir. ABSTRACT The objective of this study is to specify the term negligence in the Turkish and Jordanian Penal Code and the negligence crimes as well as putting forth what regulations are made for the said crime and the differences and similarities between the Turkish and Jordanian Penal Code. With some restrictions, the crime in question was compared to similar crimes. The ideas and decisions related to the subject were included in doctrine and practice. The ideas which we agreed on and defended were indicated at some pre-determined sections. This study the subject of which is the negligence crimes in the Turkish and Jordanian Penal Code was constituted of three chapters. In the first chapter of the study, the historical development of the negligence crimes was analyzed at the first part and the second part included the situation and legal regulations of the negligence crimes in the Turkish Law and comparative law whereas presenting some general information about the case. The term negligence itself, the term negligence in the Turkish and Jordanian Law and the description and features of the negligence in the related Laws were stated in the second chapter of the study. Also, we tried to determine the negligence types and the violation of the obligation of attention and care in the aspect of how the negligence is realized in accordance with the Turkish Penal Code numbered 5237 and the Jordanian Penal Code. The third chapter of the study includes the general information about the benefit protected by the negligence crimes in those two laws and the detailed information about who the offender and victim of negligence crimes are as well as technical information about the crime in question. Moreover, the theoretical explanations were stated on the misappropriation and the material and spiritual elements of the crime. We focused on the special appearance forms of the crime at the last part of the third chapter of the study. Criminal attempt, complicity and concurrence of crimes were analyzed as well as trial procedure of the crime. The negligence crimes which are the subject of the study and the differences and similarities regarding the crime between the Turkish and Jordanian Penal Code were summarized in the conclusion.
Keywords: Ceza Hukuku; Taksir