ABAD’nın AB vatandaşığı ile ilgili son yaklaşımları - Yücel, Gerçek Şahin (Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü, 2013)
Avrupa Birliği vatandaşlığı, Avrupa Birliği’nin yapısal sorunsalıyla doğru orantılı bir nosyondur. Avrupa Birliği vatandaşlığı kavramıyla ifade edilmek istenen, klasik anlamda kullanılan ve devletle iç içe olan vatandaşlık mı yoksa daha modern bir yaklaşımla sadece üst bir kimliği ifade eden bir nosyon mudur? Geçmişinden bugüne, Avrupa Birliği hukukunun gelişmesinde çok büyük rol oynamış olan Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) bu konuda da sessiz kalmamış, 2001 yılından bugüne sürekli Avrupa Birliği vatandaşlığına daha ağır bir hukuki anlam yüklemeye çalışmıştır. 2010 yılından itibaren ise verdiği son kararlarda, konuyla ilgili, yeni bir ilke türetmiştir: “zorunluluk ilkesi”. Bu ilkenin uygulandığı durumlarda vatandaşlık üst kimlikten çıkıp sanki klasik anlamdaki ve devlette kullanılan vatandaşlığa geçiş yapmaktadır. Daha genel bir bakışta akıllara Avrupa Birliği’nin de yapısal olarak bir farklılaşmaya gidip gitmediği sorusu gelmektedir.
Keywords: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Vatandaşlığı, ABAD kararları, Zambrano Davası, Dereci Davası, Ymerga Davası.