Uygurca Altun Yaruk’a ait belgeler (551-600) - Seymen, Abdurrahman (My University, 2011)
Altun Yaruk, Mahayana Budizm’ine ait bir sutra kitabıdır. Muhtemelen 10. yüzyılda Şıñko Şeli Tutuñ tarafından Çinceden Uygurcaya çevrilmiştir. Bu çalışma, Uygurca Altun Yaruk’a ait 50 belgenin transliterasyonunu, transkripsiyonunu, kelime dizinini ve belgelerin tıpkıbasımını içermektedir. İncelenen 50 belge, Almanya’da Mainz koleksiyonunda ve Berlin-Brandenburg Bilimler Akademisi Turfan koleksiyonunda bulunmaktadır. Altun Yaruk’un en tam nüshası Petersburg’da korunmakta olup daha önce RADLOFF-MALOV tarafından yayımlanmıştır. Bizim çalışmamız hem RADLOFF-MALOV yayınının bir sağlaması hem de Petersburg nüshasındaki düşmüş kısımların onarımına katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır.

Altun Yaruk (Golden Light) is a sutra book which belongs to Mahayana Buddhism. It is probably translated from Chinese to Uighur language by Şıñko Şeli Tutuñ. This study includes transliteration, transcription, index and facsimile of 50 documents belonging to Altun Yaruk. The 50 studied documents are at The Mainz collection and Berlin-Brandenburg Academy of Sciences Turfan collection in Germany. The most correct copy of Altun Yaruk which was published by RADLOFF-MALOV before, is kept under protection in Petersburg. Our study is prepared for a check of RADLOFF-MALOV’s publishment and also to help to complete the missing part of the Petersburg copy.
Keywords: Türk Dili; Uygurca