Salvia Frigida Boiss. in kimyasal yapısının aydınlatılması - Dişbudak, Mehmet (My University, 2006)
Bu çalışmada, Salvia Frigida Boiss. bitkisini kimyasal bileşenlerinin izole edilmesi ve spektroskopik yöntemlerle yapı tayinlerinin yapılması açıklanmıştır. Salvia Frigida Boiss. bitkisi Haziran 2006’da Keltepe-Türkiye’den toplanmıştır. Gölgede kurutulmuş Salvia Frigida Boiss. bitkisi (500 g) oda sıcaklığında aseton ile ekstre edilmiştir. Vakumda yoğunlaştırılmasından yeşil viskoz ekstre (14.6 g) elde edilmiştir. Elde edilen ekstre, kolon kromatografisi (CC) ile fraksiyonlarına ayrılmıştır. Ekstre silikajel sütunda artan oranlarda petrol eteri, kloroform, etil asetat, metanol ilave edilerek fraksiyonlandırılmıştır. Gerekli görüldüğünde ilişkili fraksiyonlar daha küçük kolon ile fraksiyonlandırılmıştır. Benzer fraksiyonlardan saf maddelerin izole edilmesinde preparatif ince tabaka kromatografisi (TLC) kullanılmıştır. Salvia Frigida Boiss. ekstresinden, -amirin ve -sitosterolün yanı sıra iki olean tipi ve iki sikloartan tipi triterpenoid elde edilmiştir. İzole edilen maddelerin yapılarının tayinlerinde IR, 1H NMR, 13C NMR ve MS spektroskopik teknikleri kullanılmıştır. Bilinen maddelerin teşhisi, literatürdeki spektroskopik değerler ile uygunluğu ve ince tabaka kromatografisinde referans madde ile kıyaslanması şeklinde gerçekleştirilmiştir.

In our study, we report here the isolation and structure elucidation of chemical compounds of Salvia Frigida Boiss. through spectral analyses. Plant samples were collected in June 2005 at Keltepe-Turkiye. A voucher specimen has been deposited in the Department of Biology at Marmara University. Air-dried samples of Salvia Frigida Boiss. (500.0 g) were extracted with acetone at room temperature. The acetone extract was concentrated in vacuo to give green viscous residue (14.6 g). The crude extract was subjected to column chromatography CC . The columnn was eluted with on petrolum ether, a gradient of petrolume ether-chloroform, up to chloroform, followed by chloroform-ethylacetate, up to ethylacetate and finally with methanol. The relevant fractions were further chromatographed on small columns when necessary. The similar fractions were purified by preperative TLC. The extracts of Salvia Frigida Boiss. yielded two oleanane type and two cycloartane type triterpenoids together with the compounds -amyrin and -sitosterol. The structure of the isolated compounds were characterized by IR, 1H NMR, 13C NMR and MS spectroscopy .The structure of the known compounds were also established by comparing their spectral data to those of authentic samples as well as by TLC comparision.
Keywords: Kimya; Organik Kimya