Sagay destanları ay tolızı ve ay mökö (dil bilgisi incelemesi-metin-aktarma-dizin) - Tezel, Nur Kadriye (My University, 2019)
Çalışmada W. Radloff' un Proben adlı eserinin 2. cildinde yer alan ve bizzat kendisitarafından yazıya geçirilip derlenmiş olan Ay Tolızı ve Ay Mökö destanları ele alınmıştır. Bu destanların yazı çevirimleri, Türkiye Türkçesine aktarmaları, dil bilgisel dizini ve dil bilgisi incelemesi yapılmıştır. Çalışma bu yönleriyle halk bilimi, betik bilimi ve dil bilimi bilim dallarıyla ilgilidir vebu bilim dallarına kaynaklık teşkil eder.

In this study, the epics Ay Tolızı and Ay Mökö which are in 2nd volume of W. Radloff‟sbook Proben which also was written and compiled by himself, are handled in a greatperspective. In this study, the translations, purifications to today‟s Turkey Turkishlanguage, grammatical research and grammatical index of these epics are fulfilled. From these aspects, this study is related to folk science, philology and linguistics andconstitutes a resource for these sciences.
Keywords: alıptıg nımah (epic); alıptığ nımah(destan) W. Radloff; Ay Mökö; Ay Tolızı; Sagai dialect; Sagay Ağzı; W. Radloff