Biyo-parlatma yöntemi ile pamuklu kumaşların yüzey düzgünlüğünün sağlanmasında olası sorunlar - Alkış, Malik (My University, 2003)
Bu tez çalışmasında, piyasada yaygın olarak bulunan üç farklı firma tarafından biyo-parlatma işlemi için üretilmiş enzimler kullanılmıştır. Enzimlerin %100 pamuklu değişik örme kumaşlar üzerindeki etkileri incelenmiş ve biyo-parlatma yönteminde karşılaşılabilecek sorunlar araştırılmıştır. Bu konu kapsamında, etkilerin kalıcılığı ve düzeyi incelenerek tüketici için en uygun biyo-parlatma maddenin bulunması amaçlanmıştır. %100 pamuklu materyallerin enzimlerle muamelesinde yüzey düzgünlüğünün sağlanmasına zaman, sıcaklık, pH gibi pek çok faktör etki etmektedir.Ayrıca tez çalışmasında enzimler hakkında bilgiler verilerek bunların biyo-parlatma işleminde yaratabileceği olumsuzluklar ile çözüm yolları anlatılmıştır. Sunulan tez çalışması altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; çalışmanın amacıyla birlikte günümüzde biyo-teknolojik yöntemlerin önemi anlatılmıştır. İkinci bölümde; enzimin tanımı yapılarak, yapısı, özellikleri, çalışma mekanizması hakkında verilmiş ve enzimlerin tekstil terbiyesindeki önemi değinilerek, tekstildeki kullanım alanları ifade edilmiştir. Üçüncü bölümde; araştırmada kullanılan yöntemler, maddeler ve araçlar ile standartlar tanıtılmıştır. Ayrıca kumaş numunelerinin hazırlanışı, ağartma ve biyo-parlatma işlemlerinin uygulanışıyla birlikte kumaşlara yapılan gramaj, patlama mukavemeti ve boncuklanma testleri de elde edilen veriler , tablo ve şekiller halinde sunulmuştur. Dördüncü bölümde; Kumaşların gramaj, patlama mukavemeti ve boncuklanma testlerinden varılan sonuçlar verilmiştir Beşinci bölümde ise; Tez çalışması sonucunda elde edilen bulgular otaya konmuş, tartışılmış ve değerlendirilmiştir. Aralık 2003 Malik ALKIŞ In this study, three types of enzyme used which produced for bio-polishing and used in the market widely. Efect of enzyme on the %100 cotton knitted fabrics were studied any problems which occur at the bio-polishing processes were investigated. On this subject permanence and level of the effects were searched and to find the most suitable bio-polishing agent were aimed. Lots of factors effect the surface smoothness just like time, temperature and pH. Also same information were given about enzymes problems and their solition were also searched. This study consists of six parts. At the first part, importance of the biotechnology in nowaday and studies aim were presented. In the second part, enzyme definition, structure, properties and working mechanism were studied and importance of the enzymes in textile processes were investigated. In the third part, methods, substances, equipments and standarts were introduced. Also, preparing of samples, application of bio-polishing processes and weight in grams, bursting strength and pilling tests of the fabrics and their datas, tables and figures were given. In the fourth part, results presented belong to fabrics weight in grams, bursting strength and pilling tests. In the fifth part, results were presented, discussed and evaluated got at the end of the study.
Keywords: Tekstil Eğitimi