Rusya'nın enerjiyi araçsallaştırmasına karşı AB'nin ortak enerji politikaları : REPowerEU planı örneği - Kırca, Seyyid Can (My University, 2024)
Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa Birliği’nin (AB) enerji güvenliğini tehdit eden önemli bir kriz yaratmıştır. Bu çalışmanın amacı, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında ortaya çıkan enerji krizinde AB'nin REPowerEU planı ile Rusya’dan bağımsız, güvenli ve temiz enerjiye geçiş yapıp yapamayacağını araştırmaktır. Araştırma, nitel bir vaka analizi yöntemi ile gerçekleştirilmekte ve veri toplama teknikleri arasında akademik metinler ve resmî belgelerin incelenmesi yer almaktadır. Çalışma, AB'nin enerji politikalarının tarihsel gelişimini, Rusya'nın enerji politikalarının etkilerini ve REPowerEU planının detaylı analizini kapsamaktadır. REPowerEU planı, AB'nin enerji bağımsızlığı ve temiz enerjiye geçiş sürecinde kritik bir rol oynamakta olup enerji verimliliğini artırmayı, hidrokarbon enerji tüketimini azaltmayı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmayı hedeflemektedir. Bu plan, AB'nin enerji arzını çeşitlendirme ve enerji güvenliğini artırma çabalarının bir parçası olarak önemli bir strateji sunmaktadır. Çalışma, AB'nin enerji politikalarının başarılı bir şekilde uygulanması için uluslararası iş birliğinin ve enerji altyapısının güçlendirilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır. Temel araştırma sorusu, REPowerEU planının AB'nin Rusya'dan bağımsız, güvenli ve temiz bir enerji temin etme kapasitesini değerlendirip değerlendirmediğidir. Neorealist teori çerçevesinde yapılan analiz, AB'nin enerji arzını çeşitlendirme, enerji bağımlılığını azaltma, enerji verimliliğini artırma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini incelemektedir. Bulgular, AB'nin enerji arzını çeşitlendirme, enerji verimliliğini artırma ve yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapma yönündeki politikalarının, uluslararası arenada rekabetçi kalma ve enerji bağımsızlığı artırma çabalarını yansıttığını göstermektedir. Sonuç olarak, REPowerEU planı, AB'nin enerji güvenliğini artırma ve uluslararası sistemdeki konumunu güçlendirme stratejilerinin somut bir örneğidir.

The Russia-Ukraine war has created a significant crisis threatening the energy security of the EU. This study aims to investigate whether the EU can transition to secure and clean energy, independent of Russia, through its REPowerEU plan in the aftermath of the energy crisis triggered by the Russia-Ukraine war. The research is conducted using a qualitative case study method, with data collection techniques including the examination of academic texts and official documents. The study encompasses the historical development of the EU's energy policies, the impact of Russia's energy policies, and a detailed analysis of the REPowerEU plan. The REPowerEU plan plays a critical role in the EU's process of achieving energy independence and transitioning to clean energy. It aims to increase energy efficiency, reduce hydrocarbon energy consumption, and invest in renewable energy sources. This plan presents a significant strategy as part of the EU's efforts to diversify its energy supply and enhance energy security. The study emphasizes the necessity of international cooperation and the strengthening of energy infrastructure for the successful implementation of the EU's energy policies. The primary research question assesses whether the REPowerEU plan can enable the EU to secure, clean, and independent energy from Russia. The analysis, conducted within the framework of neorealist theory, examines the EU's strategies for diversifying energy supply, reducing energy dependency, increasing energy efficiency, and transitioning to renewable energy. The findings indicate that the EU's policies aimed at diversifying energy supply, increasing energy efficiency, and investing in renewable energy projects reflect its efforts to remain competitive on the international stage and enhance energy independence. In conclusion, the REPowerEU plan is a concrete example of the EU's strategies to enhance energy security and strengthen its position in the international system.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği ülkeleri; Energy policy; Energy Security; Enerji Güvenliği; Enerji politikası; European Union; European Union countries; Neorealism; Neorealizm Russia-Ukraine War; REPowerEU Plan; REPowerEU Planı; Russia; Rusya; Rusya-Ukrayna Savaşı