İlköğretim 5. sınıf öğretmenlerinin empati becerileri ile ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarıları arasındaki ilişki - Yavaş, Bahar (My University, 2007)
Araştırma, İlköğretim 5.sınıf öğrencilerinin akademik başarılarının, öğretmenlerin empatik beceri düzeylerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek ve ayrıca öğretmenlerin empatik becerileri ve öğrencilerin akademik başarıları ile ilişkili olabileceği düşünülen bazı değişkenleri incelemek amacıyla yapılmıştır. İlişkisel tarama modeli uygulanan araştırmanın örneklemini, rastlantısal olarak seçilen 72 devlet okulunda çalışan, 212 ilköğretim 5.sınıf öğretmeni ve bu öğretmenlerin öğrencileri olan 9242 kişi oluşturmaktadır. Öğretmenlerin cinsiyeti, yaşı, medeni durumu, sahip oldukları çocuk sayısı, meslekteki hizmet yılı, öğretmenlik eğitimi veren bir okuldan mezun olmaları, iletişim dersi/ semineri almaları ve sınıf mevcutları hakkında bilgi edinmek amacıyla, araştırmacı tarafından geliştirilen Demografik Veri Formu(D.V.F) kullanılmıştır. Öğretmenlerin empati beceri düzeylerini belirlemek amacıyla, iç güvenirliği ve geçerliliği Üstün Dökmen tarafından sınanan; Empati Beceri Ölçeği B Formu kullanılmıştır. Araştırmada, öğrencilerin akademik başarılarını tespit etmek amacıyla, okul idaresinden; 5. sınıf öğrencilerinin Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilgiler derslerinin 1.dönem karne notları alınmıştır. Araştırmada elde edilen verilere, frekans, yüzde ve ANOVA analizleri uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyleri. 05 olarak kabul edilmiştir. İstatistiksel işlemler sonucunda elde edilen bulgular; öğrencilerin akademik başarılarının, öğretmenlerin empati becerilerine göre farklılaşmadığını göstermektedir. Öğrencilerin akademik başarılarının, öğretmenin yaşı değişkenine göre farklılaştığı; öğretmenin yaşı arttıkça öğrencilerin akademik başarılarının arttığı ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin akademik başarılarının öğretmenlerin cinsiyetine bağlı olarak değişmediği ancak, öğrencilerin cinsiyetlerine bağlı olarak akademik başarılarının farklılaştığı saptanmıştır. Kız öğrencilerin akademik başarılarının, erkek öğrencilere oranla arttığı görülmüştür. Öğrencilerin akademik başarılarının öğretmenlerin öğretmenlik eğitimi veren bir okuldan mezun olması değişkenine göre farklılaştığı; öğretmenlik eğitimi veren bir okuldan mezun olan öğretmenlerin daha başarılı öğrenciler yetiştirdiği görülmüştür. Öğrencilerin akademik başarılarının öğretmenlerin meslekteki hizmet yılı değişkenine göre farklılaştığı; hizmet yılı arttıkça öğrencilerin akademik başarılarının arttığı ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin akademik başarılarının, öğretmenlerin iletişim dersi/ semineri alması değişkenine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Öğrencilerin akademik başarılarının öğretmenin medeni durumu değişkenine göre farklılaştığı ve evli öğretmenlerin daha başarılı öğrenciler yetiştirdiği ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin akademik başarılarının öğretmenlerin sahip olduğu çocuk sayısına göre farklılaştığı; öğretmenlerin sahip olduğu çocuk sayısı arttıkça öğrencilerinin akademik başarılarının arttığı görülmüştür. Öğrencilerin akademik başarılarının sınıf mevcudu değişkenine göre farklılaştığı; sınıf mevcudunun azaldığı sınıflarda akademik başarının arttığı ortaya çıkmıştır Öğrencilerin akademik başarılarının, uygulama yapılan okuldaki öğrenci ailelerinin sosyoekonomik düzeyi değişkenine göre farklılaştığı; üst sosyoekonomik düzeyi temsil eden ailelerin çocuklarının yer aldığı okulda öğrenim gören öğrencilerin daha başarılı olduğu görülmüştür. Öğretmenin empati becerilerinin, öğretmenin yaşı değişkenine göre farklılaştığı ve öğretmenin yaşı azaldıkça öğretmenlerin empati becerilerinin arttığı ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlar; öğretmenlerin empati becerilerinin, öğretmenin öğretmenlik eğitimi veren bir okuldan mezun olması, meslekteki hizmet yılı, iletişim dersi/ semineri alması, medeni durumu, sahip olduğu çocuk sayısı, sınıf mevcudu ve uygulama yapılan okuldaki öğrenci ailelerinin sosyoekonomik düzeyi değişkenlerine göre farklılaşmadığını göstermektedir. İlgili sonuçlar, bulgular ve yorum kısmında tablolaştırılarak verilmiştir.

The survey was carried out to dedect whether 5th grade primary school students academic success may alter according to the teacher’s level of emphatic skills and also to investigate some variables which can be related to the teachers’ emphatic skills and the students’ academic success. The survey in which the Relational Method applied, consists of 212 5th grade teachers who are employed at 72 state schools, and their 9242 students. To provide information about the teachers’ sex, age, marital status, the number of children they have, what year they are in their careers, whether they graduated from a teacher training institution, whether they got communication seminars and the number of students present in their classes, D.D.F (Demographic Data Form) , prepared by the surveyor, was used . To determine the teachers’ level of empathy, the Empathic Skills Measure Form-B, prepared by Üstün Dökmen, was used. During the survey students’ first term Turkish, maths, science ,social-sciences marks were taken from their reports to determine their academic success. Frequency, percentage and ANOVA analyses were applied to the data of the survey. Statistical significance level were accepted to be 0,5. The outcomes obtained as a result of the statistical analyses indicate that the academic successes of the children don’t differ from each other due to the teachers’ emphatic skills .It also appeared in the survey that the students’ academic success changes due to the teacher’s age and as the teacher’s age increase, the students’ academic success increase too. It was found that the students’ academic success doesn’t change due to the teachers’ gender but it changes due to their own gender. The success of the female students was observed to go up in comparision to the male ones. The students’ academic success change due to the fact that the teachers graduated from a teacher training program and the teachers graduated from such a program were observed to educate more succesful students. It also appeared that the students’ academic success changes according to the teachers’ duration of experience at their job and as this duration increases, students’academic success increases collaterally. It was found that the students’ academic success doesn’t change due to teachers’ having attended to communication seminars. The results indicated that the students’ academic success changes due to teachers’ marital states and married teachers were observed to educate more successful students. It was also found in the survey that the more children the teachers have, the better education they give. The students’ academic success also changes according to the number of students present in their classes and as the number decreased, the academic success increased adversely. The students’ academic success changes due to the social-economic status of the students’ families in the school that the survey applied, and the students being educated at the school where there are students whose families represent high social-economic states are more successful. It appeared that the teachers’ emphaty skills changed due to their age and the younger they were, the higher their empathy skills might go up.The results of the survey indicate that the teachers’ being a teacher training institition grauate, their experience in the job, having attended communication seminars, their marital status, the number of children they have, the number of students’ present in their classes and the social-economic states of the families at the school at which the survey was applied have no effect on the teachers’ emphatic skills. The relevant results are explained in tables in the Findings and Discussion Section.
Keywords: Başarı_İlköğretim; Empati_Öğretmenler