Antibiyotik içeren ve midede kalış süresi uzatılmış tabletlerin geliştirilmesi - Karaçiçek, uğur (My University, 2014)
Bu çalışmanın amacı, uzatılmış midede kalış süresi ve plazma ilaç konsanstrayonunun kontrol edilebilmesi sayesinde Helicobacter pylori tedavisinde kullanılan ve klaritromisiniçeren yüzen tabletlerin karışım tasarımı yöntemi ile geliştirilmesi ve değerlendirilmesidir. Minitab®16 yazılımı kullanılarak basit kafes (simplex lattice) tasarımı ile farklı molekül ağırlığına sahip farklı Hipromelloz (HPMC K100, K4M, K15M)tiplerini içeren 10 ayrı formülasyon oluşturulmuştur. Sodyum bikarbonat ve sitrik asit (susuz) gaz oluşturucu ajanlar olarak kullanılmıştır. Tabletler yaş granülasyon yöntemi ile üretilmiştir. Bütün proses değişkenleri sabit tutulmuştur. Optimize formülün elde edilebilmesi amacı ile 8. saatteki toplam etkin madde salım miktarları istatistiksel olarak analiz edilmiştir. 15 saniyeden daha az yüzeye çıkma süresi ve 10 saatten fazla yüzme süresine sahip olan optimize formülün 8. saatteki etkin madde salım mikarı hedeflenen oran (%80) ile kıyaslanmıştır.8. saatteki öngörülen ve elde edilen etkin madde salım miktarlarının benzer olduğu, farkın %1’ den az olduğu görülmüştür. Klaritromisin içeren optimize formülün H. pylori’ ye karşı aktivitesi oluk agar difüzyon yöntemi ile kanıtlanmıştır. Standart eğri oluşturmak ve klaritromisin aktivitesini tayin etmek amacı ile inhibisyon çapları ile klaritromisin konsantrasyonlarının log değerleri kullanılmıştır. Klaritromisin, yüzen tabletler, modifiye salım, karışım tasarımı yöntemi, Helicobacterpylori

Development of Tablets Containing Antibiotics withProlongedGastric Residence Time The purpose of the study is to prepare and evaluate Clarithromycin (CLA) floating tablets using experimental mixture design for treatment of Helicobacter pylori provided by prolonged gastric residence time and controlled plasma level. Ten different formulations were generated based on different molecular weights of Hypromellose (HPMC K100, K4M, K15M) by using simplex lattice design (a sub-class of mixture design) with Minitab ® 16 software. Sodium bicarbonate and citric acid anhydrous were used as gas generating agents. Tablets were prepared with wet granulation technique. All of the process variables were fixed. Results of cumulative drug release at the end of the8th (CDR 8th) hour were statistically analyzed to get optimized formulation (OF). Optimized formulation which gave floating lag time lower than 15 seconds and total floating time more than 10 hours was analyzed and compared with target for CDR 8th (80%). A good correlation was shown between predicted and actual values of CDR 8th with a variation lower than 1%. The activity of CLA contained optimized formula against H. pylori were quantified using Well Diffusion Agar Assay. Diameters of inhibition zones vs log10 CLA concentrations were plotted in order to obtain a standard curve and CLA activity. Key words: clarithromycin, floating tablets, modified release, experimental mixture design, Helicobacter pylori
Keywords: Bakteriler; Farmakoloji; Helicobacterpylori; İlaçlar; Klaritromisin