Cfd appliation of a metro tunnel fıre safety and emergency veniılation systems - Toprak, Ahmet Serdar (My University, 2014)
Yangınlarda ölümlerin büyük bölümü duman solunması sonucu meydana gelir. Bu sebeple özellikle yeraltı toplu taşıma sistemlerinde oluşan yangınlarda dumanı ve sıcak havayı insanlardan uzak tutmak çok önemlidir.Yeraltı toplu taşıma sistemlerinde oluşabilecek bir yangın ve duman yayılımının sayısal simülasyonunun yapılması daha tasarım aşamsında iken önlem alabilmemize yardımcı olur. Tünellerde oluşan bir yangında acil durum havalandırma sistemleri ısıyı, dumanı ve yanma sonucu oluşan zehirli gazları kaçış yönünden uzaklaştırarak tehlikesiz bir bölgeye güvenli bir kaçışı garanti edecek yeterlilikte olmalıdır. Jetfan eklenmesi ve mimarinin değiştirilmesi gibi uygulama farklılıkları acil durum havalandırma sisteminin etkinliğini arttırabilir. Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği acil havalandırma sistemlerinin yeterliliğinin değerlendirilmesinde araç olarak kullanılmaktadır. Bu tezde,Kadıköy-Kartal Metro Hattı’nın Ayrılıkçeşme ve Acıbadem İstasyonları arasında konumlanmış olan makas tünelindeoluşabilecek bir yangın, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği kullanılarak simule edilmiştir.Pyrosim 2014 (FDS 6.0.1, SMV 6.1.5) kullanılarak çeşitli örnek çalışmalar yapılmıştır. Yangın Güvenliği, HesaplamalıAkışkanlar Dinamiği, Yangın Simülasyonu, Tünel Yangını,Acil Durum Havalandırması, Yeraltı Toplu Taşımacılık Sistemleri, Pyrosim, FDS, SMV, Makas Tüneli, Duman Yayılımı

The majority of deaths in fires occur as a result of smoke inhalation. For this reason, especially in underground transportations system fires, keeping away smoke and hot air from people is very important. Performing numerical simulation of fire and smoke propagation which may be occurred in underground transportation system helps us to take precautions when design phase is in progress. In a tunnel fire,the emergency ventilation system must be capable of removing the heat, smoke and toxic gasses of combustion from the evacuation routes to ensure safe egress to a safe location. And different applications like adding jetfans and changing architecture may enhance the effectiveness of the emergency ventilation system. Computational Fluid Dynamics has been used as a tool to evaluate the qualification of emergency ventilation systems.In this thesis, Computational Fluid Dynamics technique is used to simulate a fire incidence in crossover tunnel which is located between Ayrılıkçeşme and Acıbadem Stations on Kadıköy-Kartal Metro Line. Several case studies are performed inPyrosim 2014 (FDS 6.0.1, SMV 6.1.5). safety, Computational Fluid Dynamics, Fire Simulation, Tunnel Fire, Emergency Ventilation, Underground Transportation Systems, Pyrosim, FDS, SMV, Crossover
Keywords: Acil Durum Havalandırması; Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği; Makina Mühendisliği; Tünel Yangını; Yangın Güvenliği; Yangın Simülasyonu; Yangin Söndurme Sistemleri; Yeraltı Toplu Taşımacılık Sistemler