Hangi arketipler hangi markalar için uygun? - ZEYTİN, HALİL İBRAHİM (My University, 2014)
Kollektifbilinçaltının ürünü olan arketipler, yerel unsurlardan bağımsız, evrensel değerler taşıması bakımından marka mimarlarının marka kişiliği oluştunna aşamasında sıklıkla faydalandık/an bir rehber niteliğindedir. Marka yapılanmasında bir kişilikten hareket etmek ve marka kimliği dahil olmak üzere tüm üst iletişim dilinin; yapılacak reklamların, sosyal sorumluluk çalışmaları, kurumsal iletişim çalışmalarının bu kişiliğe uygunluğu markalamanın bütünlüğü bakımından önemlidir. Çalışma, "Özü itibari ile bir vaat ortaya koyan her markaya, herhangi bir arketip uygun mudur?" ve "Hangi arketipler hangi markalar ıçın uygundur?" sorularına yanıt aranmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma marka özü ile evrensel anlam taşıyan arketipler arasındaki korelasyonu ortaya koymaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Marka, marka kişiliği, arketip

Archetypes, which is the product of subconscious, regardless of loca/ elements, since it carries universal values becomes a guide that brand architects benefited frequently in the process of creating a brand persorıality. Moving from one personality in brand structuring, including all the top brand identity and the communication languages, the ads, social responsibility activities is important in terms of brand integrity. The study, "A promise revealing to each brand is any archetype suitable?" and "which archetypes are suitable far which brands?" was conducted to find answers ta the questions. This study demonstrates the correlation between brand essence and archetypes that carries universal meaning. KEYWORDS: Brand, brand personality, arketip
Which archetypes suitable for which brands?
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Kitle İletişimi ve Araçları; Halkla İlişkiler; Social Sciences and Humanities; Mass Communications and Mass Media; Public Relations; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; İLETİŞİM; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; COMMUNICATION; İletişim; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Communication; Social Sciences & Humanities; Brand; brand personality; arketip; Marka; marka kişiliği