1909 Bursa Sergisi - Şimşek, Sabite (My University, 2014)
1909 Bursa Sergisi, II. Meşrutiyet’in birinci yıldönümünü kutlamak amacıyla düzenlenen, Bursa ve çevresindeki vilayetlerin yerli mallarının sergilendiği ulusal bir sergidir. Bursa Valisi Azmi Bey’in girişimiyle, 23 Temmuz 1909’da, Bursa Belediye Dairesi’nde düzenlenen sergi, toplam elli üç gün açık kalmıştır. Birçok kişi tarafından ziyaret edilen sergide çok çeşitli ürünler sergilenmiştir. Sultan Mehmed Reşad’ın da sergiyi ziyaret etmesi serginin önemini daha da arttırmıştır. Meşrutiyeti kitlelere benimsetme kaygısıyla düzenlenen sergi, bir anlamda 1908 sonrasında oluşturulan yeni düzenin görsel bir şölenidir. Çalışmamızda öncelikle, 1909 Bursa Sergi’nin hazırlık aşamasını ele aldık. İkinci bölümde serginin açılışı ve Sultan Mehmed Reşad’ın Bursa’ya seyahatini inceledik. Üçüncü bölümde ise sergide teşhir edilen ürünlerin yer aldığı şubeler ve sergi bilançosu hakkında bilgi verdik. Ayrıca sergi münasebetiyle çıkarılan on sayılık “Bursa Sergisi” adlı haftalık dergi, çalışmamızın ana kaynağı olup bu derginin transkripsiyonuna da tezimizin sonundaki “Ekler” kısmında yer verdik.

ABSTARCT Bursa Exhibition was organized nationwide in 1909 in order to celebrate the first anniversary of the Second Constitutional Period and exhibit the local goods produced in Bursa and its surroundings. With the enterprise of the Bursa Governor called Azmi Bey, the exhibition organized by the Bursa Mayor in July 23, 1909 was left open for fifty-three days. Many various products were exhibited at the exhibition visited by many people. The fact that Sultan Reşad visited the exhibition increased its significance more. The exhibition which was held because of making people adopt Constitutional Period is in a sense a visual feast of new system made after 1909. First of all, we handled the preparatory stage of 1909 Bursa Exhibition in our study. In the second part, we studied the opening of the exhibition and Sultan Reşad’s Bursa visit. In the third part, we gave information about the exhibition balance and the branches where the products were exhibited. In addition, a weekly periodical called ‘Bursa Exhibition’ issued on grounds of the exhibition is the main source of our study and the transcription of the periodical was put in the appendix of our thesis.
Keywords: Bursa; Tarih; Türkiye