Aile sağlığı merkezinde çalışan hemşire ve ebelerin sağlık iletişimi yeterlilikleri ve kültürlerarası etkililikleri - Türker, Atiye (My University, 2019)
1. ÖZET Aile Sağlığı Merkezinde Çalışan Hemşire ve Ebelerin Sağlık İletişimi Yeterlilikleri ve Kültürlerarası EtkililikleriAtiye TÜRKER, Prof. Dr. Şule ECEVİT ALPAR (Danışman)Hemşirelik Anabilim DalıAmaç: Bu çalışma farklı kültürlerden gelen hastalara hizmet ve bakım veren hemşirelerin ve ebelerin sağlık iletişimi yeterliliklerinin ve kültürlerarası etkililiklerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı.Gereç-Yöntem: Örneklemi İstanbul Maltepe ilçesindeki Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan 115 hemşire ve ebe oluşturdu. Veriler Tanılama Formu, İletişim Yeterlilik Ölçeği ve Kültürlerarası Etkililik Ölçeği kullanılarak 2019 Mart-Mayıs ayları arasında toplandı. Elde edilen veriler SPSS 22 paket program ile analiz edildi. Tanımlayıcı özelliklerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanıldı. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek yönlü Anova testi kullanıldı, sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanıldı. Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında pearson korelasyon ve regresyon analizi uygulandı.Bulgular: Çalışmada iletişim yeterliliği ile kültürlerarası etkililik arasında anlamlı bir ilişki bulundu. İletişim yeterliliği 8 alt boyutu ile kültürlerarası etkililiğe ait davranış esnekliği, iletişimde rahatlık, kimliğin korunması alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Kültürlerarası etkililik ile eğitim durumu, yabancı dil bilme, uzun süre yaşanılan yerin metropol ya da kent olması arasında anlamlı bir ilişki bulundu.Sonuç: İletişim yeterliliği ile kültürlerarası etkililik puanlarının yüksek olması aile sağlığı merkezinde çalışan hemşire ve ebelerin kültürlerarası etkili iletişim yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir. III. İÇİNDEKİLER1.ÖZET12.SUMMARY23.GİRİŞ ve AMAÇ34.GENEL BİLGİLER6 4.1. Sağlık İletişimi9 4.1.1. Sağlık ve hastalık kavamları9 4.1.2. Yeterlilik kavramı10 4.1.3. Sağlık iletişimi kavramının tanımı ve gelişim süreci 11 4.1.4. Sağlık iletişimi düzeyleri14 4.1.4.1. Kendi kendine iletişim14 4.1.4.2. Kişiler arası iletişim 14 4.1.4.3. Grup iletişimi15 4.1.4.4. Kitle iletişimi16 4.2. Kültürlerarası Etkililik16 4.2.1. Kültürlerarası İletişim16 4.2.2. Etkililik kavramı18 4.2.3. Kültürlerarası etkililik ve kültürel süreçler18 4.2.4. Kültürlerarası iletişimi etkileyen faktörler21 4.2.4.1. Olumlu kültürel faktörler21 4.2.4.2. Olumsuz kültürel faktörler22 4.3. Sağlık İletişimi ve Kültürlerarası Etkililik ile İlgili Yapılmış Çalışma Örnekleri235. GEREÇ VE YÖNTEM26 5.1. Araştırmanın Amacı ve Tipi26 5.2. Araştırmanın Yeri ve Zamanı26 5.3. Araştırmanın Evren ve Örneklemi26 5.4. Veri Toplama Araçları26 5.5. Verilerin Değerlendirilmesi29 5.5.1. Araştırmanın değişkenleri29 5.5.1.1. Araştırmanın bağımlı değişkenleri29 5.5.1.2. Araştırmanın bağımsız değişkenleri29 5.5.2. Verilerin istatistiksel analizi 29 5.5.3. Araştırmanın soruları 30 5.5.4. Araştırmanın sınırlılıkları30 5.5.5. Araştırmanın etik yönü 306. BULGULAR31 6.1. Hemşirelerin ve Ebelerin Tanıtıcı Özellikleri31 6.2. Hemşire ve Ebelerin Tanıtıcı Özelliklerine Göre Sağlık İletişimi ve Kültürlerarası Etkililiklerinin İncelenmesi 387. TARTIŞMA ve SONUÇ58 7.1. Hemşire ve Ebelerin Sağlık İletişim Yeterlilikleri ve Kültürlerarası Etkililikleri Arasındaki İlişkinin Tartışılması58 7.2. Hemşire ve Ebelerin Sağlık İletişim Yeterlilikleri ve Tanımlayıcı Özellikleri Arasındaki İlişkinin Tartışılması59 7.3. Hemşire ve Ebelerin Kültürlerarası Etkiliklerinin ve Tanımlayıcı Özellikleri Arasındaki İlişkinin Tartışılması627.4. Sonuç647.5. Öneriler658. KAYNAKLAR669. EKLER76

2. SUMMARYHealth Communication Competencies and Intercultural Effectiveness of Nurses and Midwives Working in Family Health CenterAtiye TÜRKER, Prof. Dr. Şule ECEVİT ALPAR (Department of NursingObjective: The aim of this study was to determine the health communication competencies and intercultural effectiveness of nurses and midwives serving and caring for patients from different cultures.Material and Method: The sample consisted of 115 nurses and midwives working in Family Health Centers in Maltepe district of Istanbul. Data were collected between March-May 2019 in the Diagnostic Form, Communication Competence Scale and Intercultural Effectiveness Scale. Data were analyzed with SPSS 22 software. Number, percentage, mean and standard deviation were used in the analysis of descriptive characteristics. One-way Anova test was used for quantitative continuous operation between two independent groups, and one-way Anova test for the quantitative continuous system between more than two independent groups. Pearson correlation and regression analysis were used among the continuous variables of the study.Findings: In the study, a significant relationship was found between communication competence and intercultural effectiveness. A significant relationship was found between the communication competence 8 sub-dimensions and the behavioral flexibility, comfort in communication, and identity protection sub-dimensions of intercultural effectiveness. A significant relationship was found between intercultural effectiveness and educational background, foreign language knowledge, whether the place of residence was metropolitan or urban.Conclusion: High communication scores and intercultural effectiveness scores showed that nurses and midwives working in the family health center have effective intercultural communication skills.III. CONTENTS1.ÖZET 12.SUMMARY 23. INTRODUCTION and PURPOSE 34.Health Communication 9 4.1.1. Health and disease concepts 9 4.1.2. Competence concept 10 4.1.3. Definition of health communication concept and development process 11 4.1.4. Health communication levels 14 4.1.4.1. Self communication 14 4.1.4.2. Interpersonal communication 14 4.1.4.3. Group communication 15 4.1.4.4. Mass communication 16 4.2. Intercultural Effectiveness 16 4.2.1. Intercultural Communication 16 4.2.2. The concept of effectiveness 18 4.2.3. Intercultural effectiveness and cultural processes 18 4.2.4. Factors affecting intercultural communication 21 4.2.4.1. Positive cultural factors 21 4.2.4.2. Negative cultural factors 22 4.3. Case Studies on Health Communication and Intercultural Effectiveness 235. MATERIALS AND METHODS 26 5.1. Purpose and Type of Research 26 5.2. Place and Time of Research 26 5.3. Population and Sample of Research 26 5.4. Data Collection Tools 26 5.5. Evaluation of Data 29 5.5.1. The variables of the study 29 5.5.1.1. Dependent variables of the study 29 5.5.1.2. Independent variables of the study 29 5.5.2. Statistical analysis of data 29 5.5.3. Questions of the research 30 5.5.4. Limitations of the study 30 5.5.5. Ethical aspects of research 306. RESULTS 31 6.1. Descriptive Characteristics of Nurses and Midwives 31 6.2. tion and Intercultural Effectiveness of Nurses and Midwives According to their Descriptive Characteristics 387. DISCUSSION AND CONCLUSION 58 7.1. Discussing the Relationship Between Health Communication Competences and Intercultural Effectiveness of Nurses and Midwives 58 7.2. Discussing the Relationship Between Health Communication Competencies and Descriptive Characteristics of Nurses and Midwives 59 7.3. Discussing the Relationship Between the Intercultural Effectiveness and Descriptive Characteristics of Nurses and Midwives 627.4. results 647.5. Proposition 658. RESOURCES 669. APPENDICES 76
Keywords: Aile sağlığı; communication; culture; ebe; Family health; Health; hemşire; Hemşireler; iletişim; kültür; midwife; nurse; Nurses; Sağlık