Nizami Gencevi eserlerinde eğitimin incelenmesi - Sadıgov, Dilber (Dilbar) Ismayilova (My University, 2019)
İnsanların hayatını idame ettirebilmesi için her zaman öğrenmeye ve eğitime ihtiyacı vardır. Çoğu zaman insanlar eğitimin sadece okullarda mevcut olduğu düşüncesi gibi bir yanılgıya kapılabilir. Oysa eğitim insanın doğduğu andan hayatın her anında vardır. Eğitim, öğretim ve yetiştirme, kişiliğin kapsamlı gelişiminde büyük öneme sahiptir, ancak kendi kendine eğitim ve öz belirleme rolü vazgeçilmezdir; öğretim, insan zekasını ve ahlakını şekillendirmede en güçlü araçlardan biridir; eğitimin başarısı temel olarak öğretmenin okuryazarlığına ve insanlığına ve ardından öğrencinin bilime ve yeteneğe olan ilgisine bağlıdır. Her ne kadar mirasın kimlik oluşumundaki rolü büyük olsa da belirleyici değildir; sağlıklı bir çevre olumlu etik nitelikler yaratır ve olumsuz ortam olumsuz nitelikler yaratır; sağlıksız ortamlarda insan yetiştirmek, tuzlu topraklarda tohumlama gibidir, sonuç yoktur; insanın hem zihinsel zenginliğinin, hem ahlak saflığının, hem de fiziksel kam iliğinin başlıca etmenlerinden biri onun helal emeği, enerjisi, çalışkanlığı, fedakârlığıdır; Çocuğun eğitimini zamanında ve her yaş döngüsünün özelliklerini dikkate alarak ele almak gerekir. Nizami Gencevi, dünya sanat düşüncesini bilimsel felsefi düşüncelerle zenginleştirdi ve şiirlerini her şey l şiirsel yaratıcılığıyla benzeri görülmemiş boyutlara taşıdı. Kudretli söz ustasının insanlığın sanatsal fikir salnamesinde yeni parlak sayfa açmış ölmez eserleri bugün de insanların manevi ahlaki kamilleşmesine eşsiz hizmet vermektedir. Nizami Gencevi eserlerini de incelerken bahsedilen eğitimin hayat eğitimi, yani yaşanan her anıdan çıkarılan ders mahiyetindeki eğitim olduğu görülmektedir. Tezin amacı da Nizami Gencevi`nin eğitimle ilgili düşüncelerini ortaya koymak ve bunları günümüzdeki eğitim literatürü ışığında tartışmaktır.

In order to sustain people's lives, they always need learning and education. Often people may be mistaken for the idea that education is only available in schools. However, education exists at every moment of life from the moment of birth. Education, training and upbringing are crucial to the comprehensive development of personality, but the role of self-education and self-determination is indispensable; teaching is one of the most powerful tools in shaping human intelligence and morality; The success of education depends primarily on the teacher's literacy and humanity, and then on the student's interest in science and ability. Although the role of heritage in identity formation is great, it is not decisive; a healthy environment creates positive ethical qualities and a negative environment creates negative qualities; raising people in unhealthy environments is like seeding in saline soils, no results; one of the main factors of both human mental wealth, moral purity, and physical marrow is its halal labor, energy, diligence, sacrifice; It is necessary to address the child's education on time and taking into account the characteristics of each age cycle. Nizami Gencevi enriched the idea of world art with scientific philosophical ideas and took his poems to unprecedented dimensions with his all-inclusive poetic creativity. The mighty vocalist's undead works, which have opened a new shiny page in the artistic idea of humanity, serve today the unique moral moralization of people. When examining the works of Nizami Gencevi, it is seen that the education mentioned is the life education, that is, the education that is learned from every moment. The aim of the thesis is to present Nizami Gencevi's thoughts about education and to discuss them in the light of today's educational literature.
Analysis of education in Nizami Gencevi’s works
Keywords: adalet; drill-finishing; Education; Eğitim; eğitim Nizami Gencevi; hukuk; justice; law; Nizami Gencevi; poetry; society; şiir; talim-terbiye; toplum