Dönüşümcü li̇derli̇k ve iş tatmi̇ni̇ İli̇şki̇si̇ni̇n İncelenmesi̇: marmara bölgesi̇ gençli̇k ve spor il ve ilçe müdürlükleri̇nde görevli̇ antrenörlere yöneli̇k bi̇r uygulama - ALPULLU, AYTEKİN (My University, 2022)
Özette çalışmanın konusu, kavramsal ve kuramsal çerçevesi, örneklemi, kısıtları, yöntemi, bulguları açıkça belirtilmelidir. Lider ve yöneticinin tercih ettiği davranış biçimi; örgütün başarıya ve hedeflerine ulaşması yönünde ve iş görenin çalışma hayatında doyum sağlamasının en önemli göstergesidir. Bu çalışmada, gençlik ve spor il ve ilçe müdürlüklerinde görev yapan antrenörlerin iş tatmini ile yöneticileri için algıladıkları dönüşümcü liderlik davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, dönüşümcü liderlik ve dönüşümcü liderliğin boyutlarını oluşturan; idealleştirilmiş etki (atfedilen, davranış), ilham verici motivasyon, entelektüel uyarım ve bireysel düzeyde ilgi ile iş tatmini arasındaki ilişkiler ayrıca dönüşümcü liderlik ve iş tatmininin çeşitli demografik özelliklerle (cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, kıdem, spor branşı vb.) arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma için gerekli olan etik kurul onayı 22.03.2021 tarihinde Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünden, araştırma izni Gençlik ve Spor Bakanlığından 16.06.2022 tarihinde alınmıştır. Çalışmada nicel yöntem ilişkisel tarama deseni kullanılmış, katılımcılar kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmanın evreni 748, örneklem çalışmaya katılımı gönüllü kabul eden 381 antrenörden oluşmuştur. Verilerin toplanmasında Bass ve Avolio (2004) tarafından geliştirilen ve Bolat (2008) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan 20 madde ve 5 alt boyuttan (idealleştirilen etki (atfedilen), idealleştirilen etki (davranış), ilham verici motivasyon, entelektüel uyarım, bireysel ilgi) oluşan Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği’nin dönüşümcü liderlikle ilgili kısmı ve Chang ve Chang (2007) tarafından geliştirilen, Yıldız (2014) tarafından spor sektöründe Türkçe uyarlaması yapılan 10 madde ve 2 alt boyuttan (içsel tatmin, dışsal tatmin) oluşan İş Tatmini Ölçeği kullanılmıştır. Veri çözümlemelerinde; verilerin normalliği, homojenite, tanımlayıcı istatistikler, t-test, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), gerektiğinde post-hoc testi, Pearson korelasyonu uygulanmış, anlam düzeyi p<.05 ve güven aralığı %95 kabul edilmiştir. Antrenörlerin dönüşümcü liderliğe bakış açısı, dışsal iş tatmini ile dönüşümcü liderlik boyutları arasındaki ilişkinin genellikle içsel iş tatmininden daha güçlü olduğunu göstermiştir. Antrenörlerin iş tatmini açısından iş ile ilgili çevresel faktörler söz konusu olduğunda liderlik tek başına belirleyici faktör değildir. Bu çalışma, dönüşümcü liderliğin iş tatmini ile ilişkili olduğunu ve antrenörlerin dönüşümcü liderlik ile ilgili algı düzeylerinde artış söz konusu olduğunda iş tatmini düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir. Marmara Bölgesi kapsamlı yapılan bu çalışmanın farklı ekonomik, coğrafik, kültürel bölgelerde görev yapan antrenörlerle yürütülmesinin daha genellenebilir sonuçlara ulaşılması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: İş tatmini, liderlik, spor

The behavior style preferred by the leader and the manager; It is the most important indicator of the achievement of the organization's success and goals and the satisfaction of the employee in his working life. In this study, it is aimed to examine the relationship between the job satisfaction and the transformational leadership behaviors they perceive for their managers of the coaches working in the Provincial and District Directorates of Youth and Sports. In this direction, forming the dimensions of transformational leadership and transformational leadership; idealized influence (attributed, behavior), inspirational motivation, intellectual stimulation, and individuallevel interest with job satisfaction between relationships, as well as transformational leadership and job satisfaction with various demographic characteristics (gender, age, marital status, educational background, seniority, sports branch, etc.) examined. The ethics committee approval required for the study was obtained from Marmara University Health Sciences Institute on 22.03.2021, research permission from the Ministry of Youth and Sports on 16.06.2022. The quantitative method relational scanning pattern used in the study, and the participants determined by the convenience sampling method. The universe of the study consisted of 748 trainers, the sample of 381 trainers who volunteered to participate in the study. In data collection, transformational leadership part of the Leadership Scale the Multi-Factor Scale, which consists of 20 items and 5 sub-dimensions (idealized effect (attributed), idealized effect (behavior), inspirational motivation, intellectual stimulation, individual-level interest) developed by Bass and Avolio (2004) and adapted into Turkish by Bolat (2008) and the Job Satisfaction Scale consisting of 10 items and 2 sub-dimensions (internal satisfaction, external satisfaction) developed by Chang and Chang (2007) and adapted into Turkish of sport in the industry by Yıldız (2014) used. In data analysis; normality of the data, homogeneity, descriptive statistics, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), post-hoc test when necessary, Pearson correlation applied, the level of significance was p<.05 and the confidence interval accepted as 95%. The trainers' perspective on transformational leadership showed that the relationship between external job satisfaction and transformational leadership dimensions is generally stronger than internal job satisfaction. Leadership alone is not the determining factor when it comes to work-related environmental factors in terms of job satisfaction of trainers. In this study, it determined that transformational leadership is related to job satisfaction and when the perception levels of trainers about transformational leadership increase, job satisfaction levels also increase. Keywords: Job satisfaction, leadership, sports
Investigating the relationship of Transformational leadership and job Satisfaction: an application for trainers Working in marmara region youth and Sports provincial and district Directorate
Keywords: İş tatmini; liderlik; spor; Job satisfaction; leadership; sports