PV Panelinin Altına Serbest Olarak Yerleştirilen Siyah Emici Plakanın Termal Kapasitesinin Belirlenmesi - ATMACA, MUSTAFA (My University, 2019)
Fotovoltaik termal sistemler, aynı yüzeyden hem termal hem elektrik enerjisi kazanmak için oldukça popülerdir. Bu çalışmada, PV panelinaltına yerleştirilmiş siyah boyalı absorber plakanın ısı kazancı deneysel olarak araştırılmıştır. Bu amaçla bakır borulu bir ısı değiştiricidizayn edilmiştir. Ayrıca siyah boyalı bir alüminyum emici plaka dizayn edilerek absorber ve ısı değiştirici ısıl iletken bir yapıştırıcı sayesindebirleştirilmiştir. En sonunda absorber, PV panelin arkasına yerleştirilmiş ve ısı yalıtım malzemesi ile yalıtılmıştır. Ayrıca sistem, bir suısıtma sistemi ile birleştirilmiş olup absorber plakanın ısı kazancı farklı iklim koşulları için araştırılmıştır. Araştırma, farklı güneş ışınımı,çevre sıcaklığı ve rüzgar hızları için yürütülmüştür.Sonuçlar, soğutmadan önce, absorber plaka sıcaklığının 70-80 °C seviyelerine ulaştığınıgöstermiştir. Ayrıca absorberin iyi oranda termal güneş enerjisi kazandığı görülmüştür. Bu enerji kolaylıkla su ısıtma sistemlerinde kullanılabilir.Ayrıca, su ısıtma sistemi sayesinde absorber sıcaklığının optimum değerlere düşürülebileceği görülmüştür.

Photovoltaic – thermal systems are very popular for gaining both thermal and electrical energy from same surface. In this study, thermal gain of black colored absorber plate that placed at beneath of PV panel was investigated experimentally. For this purpose, it was designed that copper tubes heat exchanger. Also it was designed that a black painted aluminum absorber plate. Absorber and heat exchanger were joined by means of thermally conductive adhesive. Finally, absorber was placed to beneath of the PV panel and it was insulated using heat insulation material. Also absorber system was integrated with a water heating system. Thermal gain of absorber plate was investigated for different climatic conditions. Research was conducted for different solar irradiance, ambient temperature, wind speed, relative humidity values.Results show that absorber temperature reaches up to 70 – 80 °C before the cooling. Also it has been seen that absorber, gained well amount solar thermal energy. This energy can be used for water heating systems easily. Also it has been seen that absorber temperature can be decrease to optimum value by means of water heating system.
Determination of Thermal Capacity of Black Absorber Plate that Freely Placed to Beneath of the PV Panel
Keywords: Kimya, Uygulamalı; Mühendislik, Makine; Malzeme Bilimleri, Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri, Kaplamalar ve Filmler