Üst düzey süper lig futbol kulüplerinin pazarlama iletişimi ve sağlık iletişimi bakımından sosyal medya kullanımı - Yılmaz, Ramazan (My University)
Amaç: Bu araştırmada Türkiye’nin önde gelen kulüplerinden Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Instagram hesaplarının 01 Ocak- 01 Haziran 2024 tarihleri arasında pazarlama iletişimi ve sağlık iletişimi açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntemleri ve doküman inceleme modeli kullanılmıştır. İki kulubün instagram üzerinden sosyal medya pazarlamasını hangi amaçlar ile kullandıkları, sağlık iletişimine ne ölçüde yer verdikleri, sosyal medya pazarlaması kullanımındaki ve sağlık iletişimindeki farklılık ve benzerlikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Frekans ve yüzdelerin hesaplanması için SPSS 26.0 istatistik kullanılmıştır. Bulgular: Kulüplerin instagram hesaplarının kurumsal siteleri ve diğer sosyal ağlarla ilişkisi, yaptıkları paylaşım türleri, “hashtag” kullanımı, ulusal ve dini bayramlar ile özel günler ve anma/ kutlama/ tebrik paylaşımları, sosyal sorumluluk ve bilgilendirme paylaşım sayıları ve oranı, reklam ve satış geliştirme açısından instagramı kullanımı, “Ünlü/ Influencer” kullanımını tercih durumları, sağlık iletişimi paylaşımları ve kullanıcı yorumlarına yanıt verme durumları tablolaştırılarak açıklanmıştır. Sonuç: Kulüplerin instagram hesapları kurumsal internet siteleri ve diğer sosyal ağlarıyla ilişkili, paylaşım türleri benzerdir. İki kulüp sık sık “hashtag” kullanırken; ulusal ve dini bayram, özel günler, anma/ kutlama/ tebrik paylaşımları benzer orandadır. Toplam paylaşımları içerisinde sosyal sorumluluk paylaşımları oldukça azdır ve pazarlama iletişimi bağlamında “Ünlü” kullanımını tercih etmemektedirler. Kulüplerin sağlık iletişimi paylaşımları aynı 3 özel günle sınırlı ve oldukça azdır. Kulüpler instagram paylaşımlarında kullanıcı yorumlarına yanıt vermemektedir.

Objective: In this study, it was aimed to examine the Instagram accounts of Fenerbahçe and Galatasaray, two of Turkey's leading clubs, in terms of marketing communication and health communication between 01 January - 01 June 2024. Materials and methods: Qualitative research methods and document analysis model were used in the study. It was tried to determine the purposes for which the two clubs use social media marketing on Instagram, the extent to which they include health communication, and the differences and similarities in the use of social media marketing and health communication. The data were analysed by content analysis method. SPSS 26.0 statistical programme was used for frequency and percentage. Results: The relationship of the clubs' Instagram accounts with their corporate sites and other social networks, the types of posts they make, the use of “hashtags”, national and religious holidays and special days, commemoration and celebration posts, the number and rate of social responsibility posts, the use of Instagram in terms of advertising and sales development, the use of “celebrity” preferences, health communication posts and responses to user comments are explained in tables. Conclusion: The Instagram accounts of the clubs are related to their corporate websites and other social networks, and the types of posts are similar. While the two clubs frequently use ‘hashtags’; national and religious holidays, special days, commemoration/ celebration/ greeting posts are at similar rates. Social responsibility posts are quite low in their total posts and they do not prefer the use of ‘Celebrity’ in marketing communication. The health communication posts of the clubs are limited to the same 3 days and are quite few. Clubs do not respond to user comments.
Use of social media in marketing communications and health communications of top-level super league football clubs
Keywords: Football; Futbol; health communications; instagram; Kitle iletişim araçları ve spor; Marketing communications; Mass media and sports; Pazarlama iletişimi; sağlık iletişimi; social media; sosyal medya; Turkey; Türkiye