İntrahipokampal kainik asit uygulanmış sıçanlarda ışık mikroskopi çalışması - (:unkn) unknown (My University, 2001)
Amaç: Bu çalışmada, sıçanda oluşturulan kainik asit epilepsi modelinde hipokampusta nöron kaybı olup olmadığı incelendi. Çalışma Planı ve Yöntemler: Erişkin Sprague-Dawley sıçanlara (250-300 gr) İntrahipokampal serum fizyolojik veya kainik asit verildi. Enjeksiyondan 120 gün sonra intrakardiyak perfüzyon yapılıp hipokampus izole edildi ve fiksatif içine alındı. Hazırlanan yarı-ince kesitler toluidin mavisi ile boyanıp ışık mikroskobu altında incelendi. Bulgular: İntrahipokampal tek taraflı enjeksiyon yapılmış sıçanların hipokampusunda CA1 bölgesinde ipsilateral tarafta kontralaterale göre daha fazla nöron kaybı gözlendi. İpsilateral dentat girus moleküler tabakasında aksonal liflerde artış görüldü. Kontrol grubundaki sıçanlarda nöron kaybına ve aksonal lif artışı bulgularına rastlanmadı. Sonuç: Kainik asit uygulanmış sıçan modeli, insan mesial temporal lob epilepsisi ile en çok benzerlik gösteren model olması açısından önemlidir.

Objectives: We examined whether there is neuronal loss in the hippocampus of kainic acid-treat-ed rats. Study Design and Methods: Adult Sprague-Dawley rats (250-300 g) were assigned to either intrahippocampal isotonic saline or kainic acid. Four months later, following intracardiac perfusion hippocampi of the rats were isolated and transferred to the fixative solution. Semi-thin sections were prepared and stained with toluidine blue for light microscopy. Results: Neuronal loss was observed in the CA1 region of the hippocampus of the kainic acid-treated rats, being greater on the ipsilateral than the contracteral side. Axonal projections were increased in the molecular layer of the ipsilateral dentate gyrus. There was no evidence of neuronal loss and increased axonal projections in the control group. Conclusion: Kainic acid-treated rat model is instrumental because it has similar characteristics with human mesial temporal lobe epilepsy.
A light microscopy study of the intrahippocampal kainic acid-treated rats
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Ortopedi