Kültürel farklılıklar bağlamında popüler kültürde anti-kahraman - Dicle, Erdem (My University, 2013)
Mitlere ve kahraman öykülerine “ilkel” dönemlerde dünyanın farklı coğrafyalarında hemen hemen eş zamanlı olarak rastlanır. 19.yy’dan itibaren dünyanın farklı yerlerinde ortaya çıkan bir başka evrensel karakter ise anti kahraman olur. Bu tez çalışması öncelikle mitlerin dünyasına inerek kahramanın ve yaşadığı toplumun ne olduğunu ortaya koymaya, sonrasında ise modernizm ile birlikte kahraman karakterinin nasıl anti kahramana döndüğünü göstermeye çalışır. Araştırma, Amerika’dan Dexter, Türkiye’den ise Behzat Ç. dizileri üzerinden yapılmıştır. Esas olarak amaçlanan her iki karakterin günümüzde ne derece kendi toplumlarından izler taşıdıklarını ve ne derece bu evrensel anti kahraman karakterine uygun düştüklerini ortaya koymaktır. Tezin hedefi doğrultusunda yapılan çalışma kapsamında Amerikan ve Türk popüler kültüründe anti kahraman temsillerinin artışı ve bu temsillerin halk tarafından benimsenmesinin toplumsal bir değişim sürecine bir etkisi olup olmadıklarına dair sorular da sorulmuş, bu noktada popüler kültür ve ideoloji arasındaki bağ gösterilmeye çalışılmıştır. tler, kahraman, anti-kahraman, modernleşme, popüler kültür

In primitive periods myths and stories about heroes used to be found all across the world almost simultaneously. Beginning from 19th century, another universal character emerged in different parts of the world. This character is named as anti hero. This thesis research firstly tries to expose what hero is and the society he lives, by looking back to the world of the myths. Then, tries to show how this hero figure turned into anti hero with modernism. Research is done over TV series; Dexter from America and Behzat Ç. from Turkey. Primary purpose is to find what extend this characters resemble their society and to what extend do they suit with this universal anti hero figure. In the scope of the goal of this research, questions are also asked about if anti hero representations play any role on the movement of the society while the number of these representations are increasing both in American and Turkish popular culture and accepted by the society. At this point connection between popular culture and ideology is also tried to be shown. Myth, hero, anti-hero, modernization, popular culture
Keywords: İletişim; Kültürlerarası İletişim, Sinemada; Popüler Kültür; Sinema; Sosyal Yönleri