İlkokul çağındaki çocuklarda karyovasküler risk faktörlerinin değerlendirilmesi - Polat, Neşe (My University, 2002)
Bu araştırma, Ümraniye'de yer alan Sultanlar İlköğretim Okulu'nda yapılmıştır. Araştırmanın amacı, okul çağındaki çocuklarda kardiyovasküler risk faktörlerinin görülme sıklığını belirleyerek, risk faktörüne sahip olduğu belirlenen çocuklara ve ailelerine, kardiyovasküler hastalıklardan korunmalarına yönelik hazırlanacak eğitim programlarına kaynak oluşturmaktır. Anne ve babalar araştırmaya katılabilmeleri için okula davet edilmişlerdir. Çocuklara ve anne babalara yüzyüze görüşme yöntemi ile sosyodemografik özellikleri ile beslenme ve fizik aktivitelerini sorgulayan bir anket uygulanmıştır. Total kan kolesterol düzeylerini değerlendirmek üzere, çocuklardan ve anne babalardan 1 kez kapiller kan örneği alınarak, Accutrend GCT cihazı ile ölçülmüştür. Çocukların,anne babaların boyları ve kiloları, kan basınçları standardize edilmiş araçlarla ölçülmüştür. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, % 7 oranında çocuğun kolesterolü yüksek bulunmuştur. Hipertansiyon sıklığı 7 yaş grubunda %2 ve 8 yaş ve üstü grupta % 1 olarak bulunmuştur. Obez çocuk oranı %13,6 dır. Öğrencilerin fiziksel aktivitelerine bakıldığında %8,4 oranında öğrencinin sedanter yapıda olduğu gözlenmiştir. Araştırmamızda, % 31 oranında annenin; % 41 oranında babanın kolesterolu yüksek bulunmuştur . Anne ailesinde % 78 oranında 1. derece, baba ailesinde % 67,3 oranında 1. derece akrabalarda kardiyovasküler hastalık hikayesi olup en sıklıkla karşılaşılan hastalık hipertansiyon (% 64) olmuştur. Annelerin % 40'ı, babaların % 35' i egzersiz yapmakta. Her iki grupta da en sık yapılan egzersiz tipi yürüyüş olarak saptanmıştır . Yapılan multiple linear regresyon analizinde, çocuklardaki kolesterol düzeyi cinsiyete göre anlamlı farklılıklar (p=0.02) göstermektedir. Kızlarda kolesterol düzeyi anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Anne ve babanın her ikisinin de kolesterol düzeyleri ile çocukların kolesterol düzeyleri arasındaki ilişki anlamlı (p=.000) bulunmuştur. Kolesterolü yüksek olan anne ve babaların çocuklarının kolesterolu de anlamlı şekilde yüksektir. EVALUATION OF CARDIOVASCULAR RISK FACTORS IN ELEMANTARY SCHOOL CHILDREN Name - Surname: Neşe POLAT,MD,MPH Consultant: Prof. Şanda ÇALI,MD Approved Date: 25 . Dec. 2002 Programme: Ph.D Divison: Public Health

This research has been conducted at Sultanlar Primary School in Ümraniye neighbourhood .The purpose of the research was to evaluate the frequency of cardiovascular risk factors in school children and to provide a source for an intervention programmes for an education programme in order to reduce cardiovascular diseases. Parents were invited to school for participating research .They were asked for sociodemographics informations and diet , physical activity . Parents and children were evaluated for total blood cholesterol level. The evaluation was done by Accutrend GCT equipment by taking capillary blood Parents and children's weight, height and blood pressure were measured by standardized equipments. Results of the research was as followings; 7 % of children was hypercholestremic. 31 % of mothers and 41 % of fathers' blood cholesterol levels were high.The frequency of hypertension in children age 7 was %2 and %1 in the age 8 and above 13.6% of children was obes. 8,4 % of students were living sedantary . 78 % of mothers and 67,3 % of fathers reported family history of cardiovascular disease . The most common seen disease was hypertension (64 %). 40 % of mothers and 35 % of fathers were physically active .The most common type of exercise was walking . According to the multiple linear regression analysis, the cholesterol level of children was effected by gender. The cholesterol level of difference was statistically significant (p=0.02) between girls and boys. The Level of cholesterol in girls was higher than boys' cholesterol levels. The cholesterol level of parents (both) was associated by children's cholesterol levels significiantly (p= .000). The parents high levels of cholesterol have been caused to high level of childrens cholesterol. Total Lipids , child , atheroscleorosis,obesity
Keywords: Çocuk Sağlığı; Fiziksel hastalık ve verilen hizmetler; Toplumsal refah sorunları