Business process reengineering via simulation technique and a case study - Dinçkan, Meltem (My University, 2013)
SİMÜLASYON TEKNİĞİ İLE İŞ SÜREÇLERİNİN YENİDEN TASARIMI VE BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI Küreselleşme ve artan rekabet pek çok organizasyonu yaratıcı ve yenilikçi olmaya ve değişime dayalı yaklaşımlar benimsemeye zorlamaktadır. İş Süreçlerinin Yeniden Tasarımı veya diğer adıyla Değişim Mühendisliği, bu değişim dünyasında son zamanlarda oldukça dikkat çeken en popüler değişim yönetimi yaklaşımlarından birisidir. Literatürde başarılı ve başarısız örnekleri görülse de, değişim mühendisliği iş çevrelerince doğru ve dikkatli uygulandığında, dramatik gelişme ve organizasyonel rekabet avantajı elde etmeyi sağlayan önemli bir yönetim aracı olarak görülmektedir. Bu tez çalışmasında, simülasyon tekniği kullanılarak özel sektörde faaliyet göstermekte olan bir firmanın, mevcut iş süreçleri üzerinde çarpıcı gelişmeler yaparak iş süreçlerinin yeniden tasarlanması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, öncelikle konuyu iyice kavrayabilmek için literatür araştırması yapılmıştır. Sonrasında, literatürdeki farklı yeniden yapılanma metodolojileri ve süreçlerde değişim aracı görevi gören ve değişimi mümkün yeniden yapılanma katalizatörleri irdelenmiştir. Uygulama kısmında, özel sektörde faaliyet göstermekte olan bir firmanın simülasyon aracılığı ile tedarik zinciri süreci incelenmiş ve buna istinaden Micro Saint Sharp simülasyon programında ilgili sürecin modeli oluşturulmuştur. Mevcut durumda ve yeniden yapılanma sonrasında performansı izleyebilmek amacıyla birtakım performans ölçütleri belirlenmiştir. Bunlardan başlıcaları, talepleri karşılama yüzdesi ve siparişin alınmasıyla verilmesi arasında geçen süredir. Talep değişkenliği, firma tarafından sistemin temel problemi olarak bilinmektedir. Bu nedenle, talep değişkenliğinin sistem üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, talep değişkenliğinin sanılanın aksine sistemin performansına önemli ölçüde etki etmediği görülmüştür. Esas problemin, sistemin işleyişindeki operasyonel süreç/ lerden kaynaklandığı tespit edilmiş ve bu yönde bir çözüme gidilmiştir. Çözüm aşamasında, sistemin en kritik süreçlerinden biri olan sipariş planlama süreci otomatize hale getirilerek yeniden yapılandırılmıştır. Bu aşamada temel, pratikte uygulanması kolay bir çözüm önerisi sunulmuş ve model üzerinde uygulanmıştır. Yeniden yapılanma sonrasında talepleri karşılama yüzdesinde %91, siparişin alınmasıyla verilmesi arasında geçen sürede ise %56 oranında bir iyileşme elde edilmiştir. BUSINESS PROCESS REENGINEERING VIA SIMULATION TECHNIQUE AND A CASE STUDY Globalization and increased competition compels most organizations to become innovative and adopt approaches based on change. Business Process Reengineering is one of these most popular change management approaches which have attracted great attention in this world of change recently. Even though there have been successful and unsuccessful cases stated in the literature, Business Process Reengineering has been touted as a vital management tool in order to achieve dramatic improvements and organizational competitiveness by business circles if it is implemented properly and carefully. In this thesis study, by using simulation technique, business process reengineering is aimed by achieving dramatic improvements on the available business processes of a company in private sector. In this context, first of all in order to grasp the topic completely, literature research was done. Then, different Business Process Reengineering methodologies from the literature as well as enablers of Business Process Reengineering which make change feasible and act as vehicles for processes to change were studied. In the application section, supply chain process of a company operating in the private sector has been investigated by means of simulation and based on this, modeling of the related process has been created using Micro Saint Sharp simulation program. In the current state and after reengineering, several performance measures have been defined in order to be able to monitor the system performance. Major ones of those are the percent of responding demands, and the lead time, which is the time between the placement and receiving of the order. The demand change is known as the fundamental problem of the system by the company. So, the effect of the demand change has been investigated on the system. After the assessments made, it has been seen that the demand change, contrary to the assumptions made, does not have significant effect on the system performance. It has been determined that the main problem arises from the operational process/ es in the system and solution toward this direction has been created. At the solution stage, order planning, which is one of the most critical processes of the system has been automized and so redesigned. At this stage, a fundamental and easy to apply solution proposal practically has been presented and implemented on the model. After reengineering, improvements of 91% and 56% have been achieved in responding demands and in the time between the placement and receiving of the order respectively.
Keywords: Değişim Yönetimi; Endüstri Mühendisliği; Endüstri Politikası; Üretim Yönetimi