Taekwondo spor dalına özgü geri bildirim için tasarlanan ölçüm materyali ve uygulaması - Dönmez, Ömer (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışma taekwondo sporcularında, teknik uygulama sırasında puan alıcı vuruş (çarpma kuvvetine) kuvvetini tespit edecek aparat ve yazılımı hazırlayarak, vücuda gelen yüklerin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Vuruşların hızlarını belirleyecek ve antrenmanlar esnasında kullanılabilecek özel yapım bir ivme ölçer sensör dizayn edilmiştir. Bu ivme ölçer sensörden alınan verilerin değerlendirilmesi ve tasnifi için özel bir yazılım hazırlanmıştır. Bu yazılımdan elde edilen değerler taekwondo müsabakalarında kullanılan EBP ( Electronic Body Protector ) ile senkronizasyon işlemine tabii tutularak, ivmelenme değerleri EBP aracılığıyla kaydedilen puana dönüştürülmüştür. Senkronizasyon işlemi için duvara monte edilmiş insan şeklinde dizaynı olan mankene EBP giydirilerek hazırlanan aparat, mankenin orta noktasına tutturularak vuruşlar yapılmıştır. Elde edilen veriler yardımıyla senkronizasyon tamamlanmıştır. Farklı bölgelerdeki vuruşların EBP ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla ölçüm materyali gövde koruyucu üzerine farklı noktalara yerleştirilmiştir. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda ölçüm materyali ile gövde koruyucu arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Yaptığımız ölçüm materyali ile sporcunun antrenmanlarda yapacağı puan getirisi olmayan vuruşların en aza indirgenmesi amaçlanmaktadır. Böylece sporcu her vuruşunda puan alabileceği şiddette çalışmış olacak ve müsabakada puan getirisi olmayan vuruş yapmayacaktır. Antrenmanlarda yapılan şiddetli vuruşlar sporcunun bireysel performans verilerinin değerlendirilip, antrenman programının bu verilere göre şekillendirilmesine yardımcı olacaktır. Böylelikle istenilen seviyede daha verimli antrenman uygulanarak başarı elde edilebilir.

Objective: The aim of this study was to evaluate the impact forces applied to the body by taekwondo athletes using specifically designed apparatus and software for teakwondo technique.Materials and Methods: A specially designed accelerometer sensor that can be used during training, is designed to determine the speed of strokes. A special software has been designed for the evaluation and classification of the data obtained from the accelerometer sensor. The values obtained from this software were synchronized with the EBP ( Electronic Body Protector ) that is used in taekwondo competitions, and the acceleration values were converted to the points recorded via EBP. For the synchronization process, the apparatus prepared by dressing EBP on the mannequin, which was designed as human body, mounted on the wall, and the kicks were made to the mid-point of the mannequin. Synchronization was completed with the help of the obtained data. The accelorometer was placed on the different parts the EBP to examine the relationship between the data from the EBP and accelorometer.Results: As a result of the analyzes, a significant relationship was found between the measurement material and the body protector. Conclusion: With the measurement material we make, it is aimed to minimize the kicks with no points to be performed by the athlete during the training. In this way, the athlete will train in such a way that he/ she can get points in every kick for the competition. Intense kicks that performed in the training will help to evaluate the individual performance of the athlete by the data that obtained which could help to design the training program. Thus, success can be achieved by applying a more efficient training program at the desired level.
Keywords: acceleration; feedback; geribildirim; ivme; Öğrenim ve öğretim; point; puan Taekwondo; Spor; Sports; Study and teaching; Taekwondo