Simulation for appropriate mean selection for cans approximation method in transportation models - YILMAZ SOYDAN, NACİYE TUBA; ÇİLİNGİRTÜRK, AHMET METE; CAN, TUNCAY (My University, 2023)
Classical transportation models aim to minimize the total costs of homogeneous goods transport from supply points to demand points, taking into account unit transportation costs. They constitute a special case of network models and employ a technique based on linear programming. Suggested in 2015 and one of the early distribution methods, Tuncay Can’s Approximation Method (TCAM) is based on the geometric averages of unit transportation costs, although it is stated in the theorem that other means than geometric can be used. The aim of this study is to compare the total costs of a transportation model by solving a problem using geometric, arithmetic, square, and harmonic means based on TCAM. The coefficients of the transportation model were obtained randomly by simulation, and the method was repeated on the problem according to the different means and the appropriate means determined.

Klasik ulaştırma modelleri birim taşıma maliyetlerini göz önüne alarak homojen malların arz noktalarından talep noktalarına taşınma maliyeti toplamını minimize etmeyi amaçlamaktadır. Ulaştırma problemi, ağ modellerinin özel bir halidir ve doğrusal programlama temelli bir tekniktir. Başlangıç dağıtım yöntemlerinden Tuncay Can yaklaşım metodu 2015 yılında geliştirilmiş bir metottur. Yöntem, birim taşıma maliyetlerinin geometrik ortalamalarının alınması esasına dayanmakla birlikte teoremde yöntem uygulanırken geometrik ortalamalar yerine farklı ortalamaların da kullanılabileceği belirtilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Tuncay Can Yaklaşım Metodunu (TCYM) temel alarak, yöntemin belirttiği şekilde birim maliyetlerin geometrik ortalamalarının alınması ve ayrıca aritmetik, kareli ve harmonik ortalama kullanılarak da yöntemin uygulanması ile elde edilen toplam maliyetleri minimize eden başlangıç dağıtım planı incelenerek hangi ortalamada optimal sonuç verdiğini ortaya koymaktır. Bu amaca yönelik olarak kurulan ulaştırma modelinin katsayıları simülasyon yardımıyla rassal olarak değiştirilmiş ve yöntem farklı ortalamalara göre problem üzerinde tekrarlanarak, optimal toplam maliyet değerleri karşılaştırılmış ve uygun ortalama tespit edilmiştir.
Ulaştırma modellerinde Can'ın yaklaşım metodunda uygun ortalama seçimi için simülasyon
Keywords: Transportation Models; Tuncay Can’s Approximation; Method; Simulation; Means; Ulaştırma Modelleri; Tuncay Can Yaklaşım Metodu; Simülasyon; Ortalamalar