Çocuk cerrahisi hastalarının ve anne-babaların klinik ortamda ve sağlık bakım ekibinden beklentilerinin belirlenmesi - Tombul, Kamuran (My University, 2003)
ÇOCUK CERRAHİSİ HASTALARININ VE ANNE-BABALARININ KLİNİK ORTAMDAN VE SAĞLIK BAKIM EKİBİNDEN BEKLENTİLERİ ÖZET Bu araştırma, çocuk cerrahisi kliniğinde yatarak tedavi gören hasta çocukların ve anne-babalarının klinik ortamdan ve sağlık bakım ekibinden beklentilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Bursa ili sınırları içinde yer alan Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'nde uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini; ilgili kurumun çocuk cerrahisi kliniğinde yatarak tedavi gören sekiz-on altı yaş grubu çocuklar ile onların anne-babaları oluşturmuştur. Örnekleme, 92 hasta çocuk ile onların anne-babaları alınmıştır. Veriler, veri toplama formu aracılığı ile toplanmış, istatistiksel olarak sayı, yüzdelik ve ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; hasta çocukların %67.4'ünün 8-12, %32.6'sının 13-16 yaş arasında, %62'sinin erkek, %75'inin daha önceden hastane deneyimine, %54.3'ünün ameliyat deneyimine sahip olduğu belirlenmiştir. Hasta çocukların yanlarında %88 oranında annelerinin kaldığı, anne-babaların %47.8'inin 25-35 yaş grubunda olduğu, %68.5'inin ilköğretim mezunu olduğu, %79.3'ünün hastane deneyimine sahip olduğu belirlenmiştir. Hasta çocuklara ve anne-babalara kliniğe kabulde yattıkları kliniğin ve çalışanların tanıtılmadığı, hasta çocukları rahatsız eden durumların genellikle fiziksel ortamdan kaynaklandığı, anne-babaların refakatçi olarak kalmaktan olduğu belirlenmiştir. Hasta çocukların ve anne-babalarının kliniğe geldiklerinde kendileriyle öncelikle hekimin ilgilenmesini, çocukların hastalık ve yapılacak işlemler ile ilgili, anne-babaların ise daha çok hastalıkla ilgili bilgi almak istedikleri belirlenmiştir Sonuç olarak; hasta çocukların ve anne-babalarının genel olarak çocuk cerrahisi kliniğinden memnun oldukları ve ideal bir çocuk cerrahisi kliniğinin nasıl olması gerektiğine yönelik, öncelikle fiziksel ortamla ilgili önerilerde bulundukları belirlenmiştir. DEFINING THE EXPECTATIONS OF THE PEDIATRIC PATIENTS WITH SURGICAL CONDITIONS AND THEIR FAMILIES FROM THE CLINICAL ENVIRONMENT AND HEALTH CARE TEAM

This research was performed descriptively in order to define the expectations of children hospitalized at the pediatric clinic and their parents from the clinical setting and health care team. The research was conducted at the Medical Practice and Research Center Faculty of Medicine Pediatrics Clinic of the University of Uludağ located within the municipal borders of Bursa city. The scope of the research includes children of ages 8-16, hospitalized in the pediatrics clinic of the above-mentioned institution and their parents. Sampling is comprised of 92 pediatric patients and their parents. Data were gathered using a data gathering form, and were evaluated statistically through percentages and chi-square tests. According to the results of the research: 67.4% of the pediatric patients are of ages 8-12, while 32.6% are of ages 13-16, 62% are males, 75% had been hospitalized before and 54.3% had experienced surgical operations. 88% of the pediatric patients were accompanied by their mothers during the hospital stays, 47.8% of the parents were in 25-35 age group, 68.5% of the parents were primary school graduates and 68.5% had previous hospitalization experiences. It is defined that pediatric patients and their families were not oriented to the clinic setting and were not introduced to the staff upon admission, that the pediatric patients' discomforts mostly originated from physical environment, and that parents were content about staying with their children during the hospital stays as accompaniers. It was also defined that the physicians were the first to deal with pediatric patients and parents upon their arrival to the clinic, that children mostly sought information about the disease and its treatment methods, while parents were rather interested in the disease. As a result, pediatric patients and their parents generally feel pleased with the pediatric surgery clinic. Firstly determined proposals about the physical settings according to how the ideal pediatric surgery clinic have to be.
Keywords: araştırma; Cerrahi Hastalıklar; Eğitim; hemşirelik; Hemşirelik ve tıp teknisyenleri ve yardımcı personel; Sağlık Hizmetleri; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri