Tüketicilerin sanal etkileyicilerle olan parasosyal etkileşimlerinin plansız satın alma davranışına etkisi - Şenli, Gizem (My University, 2022)
Tüketicilerin sürekli ikna edici içeriğe maruz kaldığı ve genellikle bu içerikleri atlamayı tercih ettiği medya kanallarında, iletişim teknolojisindeki gelişmeler nedeniyle markalar reklam mesajlarını hedef kitlelerine iletmekte zorlanmaktadır. Bu noktada sanal etkileyiciler markaların hedef kitlelerine ulaşmasında ve tüketicileri plansız satın alma niyetine yönlendirmede yeni bir yol olmuştur. Sanal etkileyiciler sponsorlu içerikleriyle markaları ve takipçilerini bir araya getirmektedirler. Bir sosyal medya platformu olan TikTok’ta, sanal etkileyici hazırladığı video içerikleri ile takipçileriyle çift yönlü iletişim kurabilmektedir. Etkileyiciler devamlı paylaştıkları içerikler ile takipçileriyle etkileşim kurmaktadır. Bunun sonucunda takipçiler sanal etkileyicilere karşı duygusal bağ kurabilmektedir. Bu etkileşimi ise parasosyal etkileşim kavramı açıklamaktadır. Çalışmanın kuramsal arka planında sosyal medya, sanal etkileyiciler, parasosyal etkileşim ve plansız satın alma davranışı kavramları ile ilgili literatür bilgilerine yer verilmiştir. Bu çalışma kapsamında veriler çevrimiçi anket yöntemi ile toplanmıştır. Çalışmanın ana kütlesini TikTok platformunu kullanan 18-25 yaş kadın kullanıcılar oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda, TikTok kullanıcılarının sanal etkileyicilerle olan parasosyal etkileşimlerinin plansız satın alma davranışına etkisi irdelenmektedir. Bu kapsamda, sanal etkileyicilerin algılanan kaynak güvenilirliği boyutlarının parasosyal etkileşime ve plansız satın almaya olan etkileri de incelenmektedir. Ayrıca kullanıcıların demografik özelliklerinden yaş ve eğitim düzeyleri değişkenlerinin “kaynak güvenilirliği, parasosyal etkileşim ve plansız satın alma davranışı” ile arasındaki ilişkilerin de incelenmesi hedeflenmektedir.

Due to advancements in communication technology, brands are having difficulty communicating marketing message to their target audience through media channels where users are exposed to a lot of convincing information and frequently prefer to skip marketing messages.Virtual influencers are now a new way for brands to reach their target audience and direct consumers to make impulse purchases. With their sponsored content, virtual influencers connect brands and their followers. A virtual influencer can communicate with his followers in a bidirectional manner with the video content he has prepared on TikTok, a new type of social media platform. With the content they share, influencers are constantly interacting with their followers. As a result, virtual influencers can form emotional bonds with their followers. The concept of parasocial interaction explains this interaction. The study's theoretical foundation includes literature on the concepts of social media, virtual influencers, parasocial interaction, and impulse buying behavior. This study's data was gathered through an online survey. The majority of the study's participants are female TikTok users aged 18 to 25. According to the study's goal, the effect of TikTok users' parasocial interactions with virtual influencers on impulse buying behavior is investigated. Furthermore, it is intended to investigate whether there is a substantial difference between the age and education levels variables of the demographic characteristics of the users, source credibility, parasocial interaction, and impulse buying behavior.
Keywords: Advertising; Consumer behavior; Impulse Buying Behavior; Kaynak Güvenilirliği; Parasocial Interaction; Parasosyal Etkileşim; Plansız Satın Alma; Reklamcılık; Sanal Etkileyiciler; Source Credibility; TikTok; Tüketici davranışı; Virtual Influencers