Bölge geçişi ve saha dışı joker oyuncu müdahalesi ile oynatılan küçük alan oyunlarında lokomotor, mekanik ve teknik çıktıların karşılıklı değerlendirilmesi - Gülez, Ozan (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışma, küçük alan oyunlarında farklı müdahale yöntemlerinin lokomotor, mekanik ve teknik çıktılar üzerindeki etkilerini belirlemek ve bu yöntemlerin karşılıklı olarak değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Beşiktaş U17 takımında oynayan 10 lisanslı futbolcu katılmıştır. Sporcular, 6 haftalık süreçte, 4 farklı formatta (bölge geçişi ve saha dışı joker oyuncu(BGSHDJ); sadece saha dışı joker oyuncu(SHDJ); bölge geçişi ve kaleli oyun(BGKAO); sadece kaleli oyun(SKAO)) toplam 12 küçük alan oyunu (KAO) oynamıştır. Toplam mesafe, m/ dk, farklı hızlarda kat edilen mesafeler, maksimum hız, hızlanma ve yavaşlama sayıları gibi lokomotor ve mekanik çıktılar ile toplam pas, isabetli pas ve isabetsiz pas gibi teknik çıktılar analiz edilmiştir. Verilerin analizinde ANOVA testi uygulanmıştır. Bulgular: 3:3+2J ve 4:4+2J KAO’larda BGSHDJ müdahalesinin kat edilen toplam mesafe ve metre/ dakika (m/ dk) değerlerini olumlu etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, BGSHDJ, 3:3+2J oyunlarında düşük hızda kat edilen mesafeleri artırmıştır, orta ve yüksek hızlarda kat edilen mesafelerde de, BGSHDJ’nin 3:3-4:4 ve 5:5+2J KAO’larda artış sağladığı tespit edilmiştir. Çok yüksek hızda kat edilen mesafe ve maksimum hız değerleri için en yüksek çıktılar ise BGKAO müdahalesinde gerçekleşmiştir. Hızlanma ve yavaşlama açısından, BGSHDJ’nin 4:4+2J ve 5:5+2J KAO’larda anlamlı düzeyde daha yüksek değerlere yol açtığı gözlemlenmiştir. Sonuç: BGSHDJ müdahalesinin KAO’larda oyuncuların daha fazla mesafe kat etmesini sağladığını ortaya koymaktadır. Bu müdahale, oyuncuların daha az yürüyüşle ve daha fazla yüksek hızda mesafe kat etmesini sağlamaktadır. Hızlanma ve yavaşlama açısından, 4:4+2J ve 5:5+2J KAO’larda oyuncuları daha fazla hareket etmeye teşvik ettiği ve bu durumun hem hücum hem de savunma oyuncuları için motivasyon sağladığı söylenebilir. Ayrıca, teknik beceri ve pas isabetini artırarak oyundaki verimliliği olumlu etkilemiştir. Sonuçlar, KAO’ların planlanmasında bu tür müdahalelerin stratejik olarak kullanılabileceğini göstermektedir.

Objective: This study aims to determine the effects of different intervention methods in small-sided games (SSGs) on locomotor, mechanical, and technical outputs and to evaluate these methods comparatively. Materials and Methods: The study included 10 licensed football players from the Beşiktaş U17 team. Over a 6-week period, the players participated in 12 small-sided games (SSGs) using four different formats: zone transition and external joker player (ZT-EJP), external joker player only (EJP), zone transition and goal-based games (ZT-GBG), and goal-based games only (GBG). Locomotor and mechanical outputs, such as total distance, distance per minute (m/ min), distance covered at different speeds, maximum speed, and the number of accelerations and decelerations, were analyzed. Additionally, technical outputs, including total passes, accurate passes, and inaccurate passes, were assessed. ANOVA was used for data analysis. Findings: In 3v3+2J and 4v4+2J SSGs, the ZT-EJP intervention positively influenced total distance and m/ min values. Additionally, ZT-EJP increased low-speed distances in 3v3+2J games and contributed to higher moderate- and high-speed distances across 3v3, 4v4, and 5v5+2J formats. The highest outputs for very high-speed distances and maximum speed were observed in the ZT-GBG intervention. Regarding accelerations and decelerations, ZT-EJP resulted in significantly higher values in 4v4+2J and 5v5+2J SSGs. Conclusion: The ZT-EJP intervention facilitated greater distance coverage during SSGs, enabling players to engage in higher speed activities with reduced walking distances. It also encouraged more frequent accelerations and decelerations, particularly in 4v4+2J and 5v5+2J formats, motivating both offensive and defensive players. Moreover, this intervention enhanced technical skills and passing accuracy, thereby improving game efficiency. These findings suggest that such interventions can be strategically integrated into SSG planning.
A comparative evaluation of locomotor, mechanical, and technical outputs in small-sided games played with zone transition and external joker player interventions
Keywords: Antrenman; dış yük Soccer; external load; Futbol; küçük alan oyunları; locomotor load; lokomotor yük; mechanical load; mekanik yük; small-sided games; Soccer; Training