Manevi Yönelimli Bilişsel Davranışçı Terapiye Genel Bir Bakış - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Maneviyat/din, bazı bireyler için iyileştirici etki gösterirken, bazı bireyler içinse tam tersi olarak psikolojik semptomları arttırıcı işlev de görebilmektedir. Bu nedenle maneviyatın terapi sürecinde iyileştirici veya iyileşmeyi hızlandırıcı bir etken olarak kullanılmasına ve olası olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmaların etkililiği araştırmalar ile incelenmektedir. Özellikle yurtdışı çalışmalarında artan uygulamalar geniş kapsamlı bir literatürün oluşumuna doğru yol almaktadır. Türkiye ve benzer ülkelerde ise yeni yeni başlayan çalışmalar umut vericidir; fakat maneviyatın terapide nasıl kullanılacağına dair uygulama örnekleri azdır. Bu makale kapsamında bilişsel davranışçı terapi özelinde uluslararası literatürde yer alan manevi yönelimli terapi uygulamaları incelenmiş ve bu araştırmalarda kullanılan teknikler derlenerek terapötik uygulamalar tanıtılmaya çalışılmıştır. Ayrıca etik uygulamalar ve Müslüman danışanlarla yapılan çalışmalara da yer verilmiştir

While spirituality/religion has a healing effect for some individuals, for others it may have the opposite effect of enhancing psychological symptoms. For this reason, efforts are being made to address spirituality as a therapeutic or accelerating factor and reduce the potential negative effects of spirituality in the therapy process. The effectiveness of these applications is investigated in various studies. A comprehensive literature is being formed out of the studies conducted worldwide. Newly started studies in Turkey and similar countries are promising, but there are few coherent examples of how to address spirituality in therapy. In this article, the techniques and applications used in spiritually oriented cognitive behavioral therapy have been compiled and therapeutic applications are proposed. Ethical practices and applications specific to Muslim clients are also discussed
An Overview of Spiritually Oriented Cognitive Behavioral Therapy
Keywords: Psikoloji