Spark Plazma Yöntemiyle W-%25Re bileşiminin Sermet Yakıt Üretimi İçin Sinterlenmesi ve Özelliklerinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu çalışmada, sermet üretimi için %99,99 saflıkta ve 7,8 µm boyutundaki tungsten metal tozlarının Spark Plasma Sinterleme (SPS) yöntemi ile 1300oC ile 1700oC arasındaki sıcaklıklarda 5 dakika, 10 dakika, 20 dakika ve 30 dakikalık sürelerde sinterlenmiştir. Sinterlenen tungsten numunelerinin bağıl yoğunluklarının, tungsten teorik yoğunluğunun %83 ila %94'ü arasında değişen bağıl yoğunluklara sahip olduğu tespit edildi. Mikro sertlik (Vickers) deneyi ölçümlerinde, %94 bağıl yoğunluğu olan numunenin 298 kg/mm2 sertlik değerinde olduğu tespit edilmiştir. Sermet malzemenin mekanik özelliklerini geliştirmek amacıyla, %99,99 saflıkta ve 13,3 µm boyutlarındaki Renyum tozları ile %99,99 saflıkta ve 0,5 µm boyutlarında Tungsten tozları, ağırlıkça %75 Tungsten-%25 Renyum tozları iki farklı yöntemle düşük ve yüksek devirli değirmenler kullanılarak karıştırıldı. Yüksek devirli bilyeli değirmende hazırlanan tozların aynı sıcaklık ve basınç altında daha az yer değiştirme (%3) gösterdiği tespit edildi. W-25% Re tozları, 1700oC ve 1900oC sıcaklıklarda ve farklı sürelerde SPS yöntemi ile sinterlendi. En yüksek bağıl yoğunluk 1700oC’de %97,6 olarak elde edildi. Buna karşılık, en az yer değiştirme (%3,3) 1900 oC de 40 dakika süre ile sinterlenen numuneden elde edildi. Bu sonuçlar ışığında; SPS yönteminin sermet yakıt üretimi için tungsten-renyum alaşımlarının seri olarak üretilmesinde kullanılabilecek bir yöntem olacağı tespit edilmiştir.

In this study, the sintering of tungsten metal powders of 99.99% purity and 7.8 µm for cermet production by Spark Plasma Sintering (SPS) method at temperatures between 1300°C and 1700°C for 5 minutes, 10 minutes, 20 minutes and 30 minutes was investigated. The relative densities of the sintered tungsten samples were found to have relative densities ranging from 83% to 94% of the theoretical density of tungsten. Micro hardness (Vickers) test, 94% relative density of the sample was found to be 298 kg / mm2 hardness. In order to improve the mechanical properties of cermet material, 99.99% purity and 13.3 µm dimensions of Rhenium powders and 99.99% purity and 0.5 µm sizes of Tungsten powders, 75% by weight Tungsten-25% Rhenium powders are mixed using high-speed mills. It was found that the powders prepared in high speed ball mill showed less displacement (3%) under the same temperature and pressure. W-25% Re powders were sintered with SPS method at different temperatures and temperatures of 1700oC and 1900°C. The highest relative density at 1700°C was 97.6%. In contrast, the minimum displacement (3.3%) was obtained from the sintered sample for 40 minutes at 1900 °C. In the light of these results; It has been determined that SPS method can be used in series production of tungsten-rhenium alloys for cermet fuel production.
Sintering and Properties of W-25% Re Composition for Sermet Fuel Production by Spark Plasma Method
Keywords: Mühendislik, Makine; Malzeme Bilimleri, Özellik ve Test