Ortaokul öğrencilerinin matematiğe yönelik tutumlarının incelenmesi - Cıtdır, Neslihan (My University, 2019)
ÖZETORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİĞE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİBu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin matematiğe yönelik tutumlarının incelenmesidir.Bu kapsamda ortaokul öğrencilerinin matematiğe yönelik tutumları incelenmiş ve tutumlarının çeşitli değişkenlere göre (cinsiyet, sınıf seviyesi, okul türü, algılanan ekonomik durum, okul dışında matematik takviye ders alma durumu, okul kurs/ etütüne katılma durumu, matematik başarı ortalaması, genel başarı ortalaması, algılanan matematik başarısı, ailenin matematik başarı beklentisi, matematik öğretmenini sevme düzeyi, anne eğitim seviyesi, baba eğitim seviyesi)farklılaşma durumları sorgulanmıştır. Araştırma genel tarama modeli kapsamında ilişkisel tarama modeline dayalı olarak yapılmıştır.Araştırmanın evrenini İstanbul’daki ortaokul öğrencileri, örneklemini ise2018-2019 eğitim öğretim yılındaİstanbul ilinin altı farklı ilçesindeki birer ortaokul, özel ortaokul ve imam hatip ortaokulunda öğrenim gören 1080 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin matematiğe yönelik tutumları Önal (2013) tarafından geliştirilmiş olan 22 maddelik Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği (MTÖ) kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri SPSS 15.0 aracılığıyla betimsel modelde ve karşılaştırma testleri yapılarak çözümlenmiştir.Öncelikle verilerin normal dağılımı sınanmış ve normal dağılım elde edilemediğinden dolayı verilerin çözümlenmesinde parametrik olmayan teknikler kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde, tanımlayıcı istatistiksel metotlar (yüzde, ortalama, standart sapma); ikili grupların karşılaştırılmasında (cinsiyet, okuldaki kurs/ etütlere katılma durumu) non-parametrik testlerden ilişkisiz ölçümler için Mann-Whitney-U testi; üç ve daha fazla grubun karşılaştırılmasında (sınıf seviyesi, okul türü, algılanan gelir düzeyi, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, matematik başarı düzeyi, genel başarı düzeyi, algılanan başarı düzeyi, ailenin algılanan başarı beklenti düzeyi, matematik öğretmenini sevme düzeyi) Kruskall Wallis-H Testi ve bu test sonucunda gruplar arasında fark bulunduğunda, farklılıkların kaynağını belirlemek üzereMann-Whitney U testi sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırmadan elde edilen belli başlı sonuçlar şu şekildedir: Ortaokul öğrencilerinin matematiğe yönelik tutumları yüksektir. Kız öğrencilerin matematiğe çalışmaya yönelik çalışmalarının ve matematiğe yönelik kaygılarının erkek öğrencilere göre daha fazla olduğu söylenebilir. Sınıf seviyesi yükseldikçe öğrencilerin ilgi, çalışma, gereklilik ve genel tutumlarının azaldığı; kaygılarının arttığı görülmüştür. Özel ortaokul öğrencilerinin imam hatip ortaokulu öğrencilerine göre çalışma, gereklilik ve genel tutumları daha olumlu; diğer ortaokul türlerine göre, özel ortaokul öğrencileri daha az kaygılı ve ortaokul öğrencileri imam hatip ortaokulu öğrencilerine göre matematiğe daha ilgilidir. Gelir seviyelerinin yüksek olduğunu düşünen öğrencilerin matematiğe yönelik genel tutumlarının daha yüksek, kaygılarının daha düşük olduğu söylenebilir. Okul dışında matematik takviye dersi alan ve almayan öğrencilerin tutumları arasında fark bulunmamıştır. Okul kurs/ etütüne katılan öğrencilerin katılmayanlara göre ve matematik dersi ortalaması ile genel başarı ortalaması yüksek olan öğrencilerin matematiğe yönelik ilgi, çalışma, gereklilik ve genel tutumlarının daha yüksek; kaygılarının daha düşük olduğu görülmüştür. Algıladıkları matematik başarıları ile ailelerinin kendilerinden bekledikleri matematik başarısının yüksek olduğunu düşünen ve matematik öğretmenlerini sevenlerin öğrencilerin matematiğe yönelik ilgi, çalışma, gereklilik ve genel tutumlarının daha yüksek olduğu ve kaygılarının daha düşük olduğu söylenebilir. Anne ve baba eğitim durumu değişkenlerinde eğitim durumu yüksek olan anne babaların çocuklarının matematiğe yönelik ilgi, çalışma, gereklilik ve genel tutumlarının daha yüksek; kaygılarının daha düşük olduğu söylenebilir.

ABSTRACTINVESTIGATION OF MIDDLE SCHOOL STUDENTS' ATTITUDES TOWARDS MATHEMATICSThe aim of this research is to examine the middle school students’ attitudes toward mathematics. Within this framework, the attitudes of middle school students toward the mathematics have been examined, and the differences in their attitudes based on some variables (gender, grade level, type of school, perceived economic status, taking reinforecement math cources out of school time, attending school course etude, mathematics achievement average, overall achievement average, perceived mathematics achievement, mathematics achievement expectation of family, liking math teacher, mother education level, father education level) have been questioned. The study was conducted based on the comparison survey model within the scope of the general survey model.The population of this study consists of middle school students in İstanbul and the sample was composed of 1080 students from public middle schools, private middle schools and Islamic divinity middle schools from six different districts of Istanbul. 22-item Attitudes towards Mathematics Scalewhich was developed by Önal (2013) is used to investigate the students’ attitudes toward mathematics. The data was analyzed with descriptive and difference tests using SPSS (15.0). Firstly, the normal distribution of the data was tested and non-parametric techniques were used to analyze the data since the normal distribution could not be obtained.While analyzing the data, descriptive statistics (percentage, mean, standard deviation); non-parametric tests for the comparison of binary groups (gender, taking reinforecement math cources out of school time, attending school course etude), Mann-Whitney U test for the unrelated measurements, Kruskal-Wallis H test for the comparison of three or more groups (grade level, type of school, perceived economic status, mathematics achievement average, overall achievement average, perceived mathematics achievement, mathematics achievement expectation of family, liking math teacher, mother education level, father education level) and –in the statistically significant results- in order to define the source of the differences, Mann-Whitney U test were used.Some of the main results are as follows: Students have positively high attitudes towards mathematics. Female students have more positive general attitudes and more anxiety than male students. It is seen that interest, study, neccesity and general attitudes are getting decreased and anxiety is getting increased while the grade level is getting higher.Private middle school students' study, neccesity and general attitudes are positively more than islamic divinity middle school students, private middle school students have less anxiety than the other school types and general school students are more interested in mathematics than islamic divinity middle school.It can be said that, the attitudes of students towards mathematics who think that income levels are high have higher interest, study, neccesity and general attitudes and their anxiety is lower. There are not difference between students taking and not taking reinforecement math cources out of school time. The students attend school cource/ etude and have high mathematics achievement average and overall achievement average have higher interest, study, neccesity and general attitudes towards mathematics; anxiety is found lower.It can be said thatthe students who think perceived mathematics achievement and mathematics achievement expectation of family are high and like math teacher teacher have more positive attitudes in interest, study, neccesity and general attitudes and lower anxiety.In the variables of educational status of parents, students who have parents with high educational status have higher interest, study, neccesity and general attitudes towards mathematics; anxiety can be said to be lower.
Keywords: Attitudes Towards Mathematics; Education; Eğitim; Junior high school students; matematik dersi; Matematik eğitimi; matematik kaygısı Mathematics Education; matematik tutumu; Math Anxiety; Mathematics Lesson; Ortaokul öğrencileri