İşletmelerde sosyal başarı stratejileri ve İstanbul boya işletmelerinin sosyal sorumluluk seviyeleri üzerine bir araştırma - Altun, Safiye Didem (My University, 1999)
Toplumsal hayatın kalitesi, işletmelerin mal ve hizmet üreterek ekonomik amaçlarını gerçekleştirmelerine bağlı olduğu kadar, sosyal hayata olan destekleriyle de yakından ilgilidir. Bu durum, işletmeler açısından, beraberinde sosyal sorumluluk düşüncesini getirmektedir. Sosyal sorumluluk, işletmelerin, faaliyetlerinin toplumun her kesimi üzerindeki etkilerini değerlendirmelerini ve karar süreç

The quality of the social life depends on the support of companies as much as the production of goods and services which brings the idea of social responsibility for the companies. Social responsibility necessitates the companies to evaluate the influences of the company activities on the public and to take these influences into consideration on the decision making processes. It is very misleading to take only the economical factors when evaluating the performance of a company. If the companies sustain their activities only as economical establishments, failure will be unavoidable in the long term because of the lack of social support. From this point onwards it is possible to point out that it is necessary to take into consideration the social performance of the companies as well as the economical performance when evaluating the entire performance. The only possible way for companies to take socially responsible decisions is a managing process depending on social policy of the company. Social policy must be seen as a part of strategic management process which especially insists on social and ethical issues but also takes the entire company into consideration. To develop a social policy in consistency with the societal structure, the company must be conscious about the mutual influence between itself and the outer environment. This mutual influence is also a building stone for the strategic management. The only way to achieve well evaluated mutual influence is to have a socially responsible point of view to the strategic management process. At the application phase of the study, a research on the social attitudes of paint manufacturers in Istanbul has been conducted. The aim of this research is to compare the social responsibility levels of small and big manufacturers as well as to determine their attitudes on social responsibility. The hypothesis of the research is that the small manufacturers seek economic success while the bigger ones seek social success. lerinde bu etkileri göz önünde bulundurmalarını gerektirmektedir. İşletmelerin başarısının ölçülmesinde sadece ekonomik faktörlerin göz önüne alınması büyük bir yanılgıya yol açacaktır. Zira, işletmeler sadece ekonomik varlıklar olarak faaliyetlerini sürdürdüklerinde kısa vadeli başarılar elde etseler de uzun vadede toplumsal desteği kazanamayacakları için başarısızlık kaçınılmaz olacaktır. Bu noktadan hareketle, işletmelerin bütünsel başarısında ekonomik başarı yanında sosyal sorumluluğa dayalı sosyal başarının da değerlendirilmesinin gerekli olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. İşletmelerin, faaliyetlerinde sosyal sorumluluk anlayışı ile uyumlu bir yön izlenmesi ve alınan kararların sosyal sorumluluk düşüncesine uygun olması toplumsal politikaya dayalı bir yönetim süreci ile mümkündür. Toplumsal politika, özellikle toplumsal ve ahlaki konular üzerinde odaklanan ancak örgütün bütününü dikkate alan stratejik yönetimin bir parçası olarak görülmelidir. Toplumun yapısı ile uyumlu bir toplumsal politika geliştirilmesi, işletme ile dış çevre arasında karşılıklı bir etkileşimin olduğunun bilincine varılmasıyla mümkündür. Dış çevre ile işletme arasında var olan karşılıklı etkileşimin değerlendirilmesi stratejik yönetimin de temel yapı taşlarından biridir. Bunun yolu ise stratejik yönetim sürecinin çevre analizi ile başlayan ve stratejik kontrol ile sona eren aşamalarının her birine sosyal sorumluluk esaslı bakış açısı ile yaklaşılmasıdır. Çalışmanın uygulama aşamasında İstanbul Boya İşletmelerinin sosyal sorumluluk tutumları üzerine araştırma yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, İstanbul Boya İşletmelerinin sosyal sorumluluk konusundaki tutumlarının belirlenmesi ve küçük işletmeler ile büyük işletmelerin sosyal sorumluluk seviyeleri açısından karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın hipotezi, küçük işletmelerin daha çok ekonomik başarıların, büyük işletmelerin ise sosyal başarıların peşinde koştuğu yönündedir.
Keywords: Genel yönetim; Organizasyon ve finansman; SOSYAL SORUMLULUK-İŞLETMELER