Milletlerarası özel hukukta vekaletsiz iş görme - Uğur, Aynaz (My University, 2022)
Milletlerarası vekaletsiz iş görmelerin tanımında uluslararası bir uzlaşı bulunmadığından, bu konuda yeknesak bir bağlama kuralı yapmak da uzun süre gecikmiş ve oldukça zor olmuştur. Türk kanunlar ihtilafı hukukunda bu konuda hala bir kanun boşluğu mevcuttur. Bunun haksız fiil ve sebepsiz zenginleşme hükümlerinin kıyasen uygulanması ile doldurulması önerilmektedir. Milletlerarası vekaletsiz iş görmelere ilişkin mevzuattaki yeknesak düzenleme Roma II Tüzüğü madde 11 hükmü ile getirilmiştir. Buna göre öncelikle taraflara hukuk seçimi yapma imkanı tanınmaktadır. Hukuk seçimi yapılmayan durumlar için objektif bağlama kuralları öngörülmüştür. Buna göre taraflar uygulanacak hukuku asli ilişkiye bağlama yolu ile tespit edebilirler. Bu yolla çözüm bulunamadığı takdirde, iş görmenin gerçekleştiği andaki tarafların ortak mutad mesken hukuku olaya uygulanır. Böyle de çözülemezse olaya iş görme yeri hukuku uygulanır. Yine de uygulanacak hukuk tespit edilemezse olaya en sıkı bağlantılı olduğu hukuk uygulanır. Türk hukukunda da benzer bir kanun maddesi yapılması, uygulamada nitelendirme hatalarına düşülmemesi adına elzemdir.

International negotiorum gestio can not be definied for a long time. That’s why it was very hard to write a collective article for international negotiorum gestio. In Türkish conflicts of law there is still a lacuna about this subject. It is suggested that, this lacuna can be filled by using the norms about tort and unjust enrichment. A collective norm for international negotiorum gestio is written in Rome II Regulation Article 11. According to this, first of all, the parties can make choice of law. If not, it has been written objective connecting rules. First of all the parties can determine the applicable law by accessory connecting. If not, they can use the habitual residence of both parties at the time of fulfillment. If not, they can use fulfillment place law. If not, the most connective country’s law should be applied to the event. With the aim of abstaining false qualification, this kind of rule making about international negotiorum gestio is necessary for Türkish law.
Keywords: accessory connecting; analogy; asli ilişkiye bağlanma; choice of law; creation af law by judge; en sıkı bağlantılı hukuk; fulfillment place; habitual residence; hakimin hukuk yaratması; hukuk seçimi; International law; iş görme yeri; kanun boşluğu; kıyas; lacuna; mutad mesken; negotiorum gestio; the most connective law; Uluslararası hukuk; vekaletsiz iş görme