Belediyelerin hizmet içi eğitim ihtiyacının karşılanmasında belediye birliklerinin rolü üzerine bir alan araştırması (Marmara Belediyeler Birliği Örneği) - Zengin, Gökhan (My University, 2009)
zmet İçi Eğitim, Belediye, Belediye Birlikleri ÖZET BELEDİYELERİN HİZMET İÇİ EĞİTİM İHTİYACININ KARŞILANMASINDA BELEDİYE BİRLİKLERİNİN ROLÜ ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. (MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ ÖRNEĞİ) Nitelikli insan kaynağının kurumların, stratejik amaçları, performansı ve verimliliği üzerindeki olumlu etkileri bilinmektedir. Eğitim seviyesi insan kaynağını niteliğini belirleyen önemli bir unsurdur. Bunun yanında değişen mevzuat ve uygulamalar karşısında farklı nitelikteki personelin etkin kamusal hizmet sunabilmesi için mutlaka sistematik olarak hizmet içi eğitimler de alması gerektiği üzerinde uzlaşılan başka bir olgudur. Belediye personeli üzerine yapılmış çeşitli bilimsel araştırmalar, bu kurumlarda hem nitelikli personel hem de hizmet içi eğitim eksikliği olduğunu ortaya koymaktadır. Hizmet içi eğitim alanında yaşanan önemli sorunlardan birisi belediyelerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikteki merkezi kurumların faaliyetlerinin çok yeterli olamamasıdır. Bu gibi sebeplerden ötürü, çeşitli kurumlar belediyelere hizmet içi eğitim organizasyonu düzenleyebilecek, merkezi ya da bölgesel düzeyde, alternatif kurumlar oluşturulması için yasa teklifleri verilmiştir. Türkiye’de bölgesel ölçekte kurulan belediye birlikler uzun yıllardır üye belediyelere yönelik olarak çeşitli hizmet içi eğitim organizasyonları düzenlemelerine rağmen bu alanda yeterince etkili olamamışlardır. Bu çalışmada, bunun sebeplerini ortaya çıkarabilmek amacıyla Marmara Belediyeler Birliğine üye belediyelere yönelik olarak bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması üyelerin birliğin hizmet içi eğitimlerinden duyduğu memnuniyet düzeyleri üzerine kurgulanmıştır. Çalışmanın verileri frekans analizi, faktör analizi, Kruskall-Wallis testi ve Spearman parçalı korelasyon gibi istatistiki yöntemlerle analiz edilmiştir. Sonuçta, deneklerin hizmet içi eğitimleri dört farklı boyutta değerlendirdiği ortaya çıkmıştır. Denek belediyeler, hizmet içi eğitimlerin kalitesinden ortalama olarak memnun gözükmesine rağmen bu eğitimlerin ihtiyaçlarını karşılayamadığını, personel üzerinde pek etkinliğinin olmadığını ve özellikle belde belediyelerinin üst yöneticilerin eğitimlere katılmayı pek fazla teşvik etmediklerini ileri sürmüşlerdir. Birliğin düzenlediği bu eğitim faaliyetlerinin üyelerin ihtiyacını yeterince karşılayamamasında en can alıcı nokta ise belediyelerin kendi örgütünde, birliğin de üyeleri üzerinde eğitim ihtiyaç analizi çalışması yapmamış olması ve bundan kaynaklanan plânlama eksikliğidir. Bölgesel ölçekli belediye birliklerinin hizmet içi eğitim çalışmalarını gerçekleştirmeden önce yapacakları eğitim-ihtiyaç belirleme çalışmaları ve bir takım kurumsal iyileştirmeler sonucunda bu alanda daha yüksek bir kurumsal paya ve etkinliğe sahip olabilecekleri öngörülebilmektedir. Service Training, Municipality, Union of Municipalities

A CASE STUDY ON THE ROLE OF THE UNION OF MUNICIPALITIES IN PROVIDING THE REQUIREMENTS IN SERVICE TRAINING OF MUNICIPALITIES. (THE SAMPLE OF UNION OF MUNICIPALITIES OF MARMARA) It is known that well-qualified human resource has positive effects on institution’s strategic aims, performance and efficiency. The level of education is a factor that determines the qualification of human resource. Also it is another fact that in accordance with the charging regulation and practices different qualified staff should take systematic in service training in order to present effective public service. Varied scientific survey done on municipality staff appears that there is lack of well-qualified staff and in service training. One of the problems of inservice training is central institution’s facilities that can answer the needs of municipalities isn’t rather adequate. Due to these similar causes, different institutions gave legislative proposals to municipalities in order to prepare in service training organisations and on central or regional level to form alternative instituation. In Turkey, regional scale union of municipalities prepare inservice training organisations to the member municipalities for years they couldn’t be very effective in this field. In this study, with the aim of revealing the reasons a survey is made to the members of Union of Marmara of Municipalities. The case study is edited on the level of members gratification level of municipalities in service training. The date of study is analysed by the statistical methods Kruskall-Wallis test and Sperman partial correlation. In the end it is appeared that subjects evaluate in service training in four different dimension. Although subject municipalities seems grateful fort he quality of in service training averagely, they claimed that this education can’t meet the needs, hasn’t effect on staff and especially town state municipalities didn’t faster super managers to join this education. The crucial point on these education fagilities that union prepare is the municipalities and union members not doing the education needs analysis on their own organisation and because of this there is a planning inadequancy . It is predicted that before doing in service training the regional scale union of multicipalities can do education needs studies and some instituonal development can be done in order to have higher instituonal share and efficiency.
Keywords: Belediyeler; Hizmet İçi Eğitim; Hizmet İçi Eğitim_Belediyeler; Yerel Yönetimler