Global varlık dağıtımında gelişen piyasaların rolü - Kılıçarslan, İsmihan Nice (My University, 2008)
GLOBAL VARLIK DAĞITIMINDA GELİŞEN PİYASALARIN ROLÜ Brinson, Hood, Beebower’ın stratejik varlık dağıtımının portföy getirisinin değişkenliğinin önemli bir bölümünden (%90’dan fazla) sorumlu olduğunu kanıtlayan, 1986 yılında yazdıkları makalenin ardından global yatırımcılar varlık dağıtımına büyük önem vermişlerdir. Bu bağlamda özellikle kurumsal yatırımcılar, daha yüksek getiri ve daha düşük risk için gelişen piyasalara yönelmişlerdir. Bu çalışmanın amacı, son yıllarda global yatırımcıların ilgi odağı olan gelişen piyasaların global varlık dağıtımındaki rolünü görmek ve bu yatırımcıların bu piyasalara neden geldiğini anlamaktır. Son beş yıldır riski azalan gelişen piyasalara gelen portföy akımlarının giderek arttığı görülmüştür. Gelişen piyasalara gelen bu akımların nedenleri global likidite, gelişen piyasaların kredi notunun sürekli olarak iyileşmesi ve gelişmiş piyasaların düşük getirisidir. Varlık Dağıtımı, Gelişen Piyasalar

THE ROLE OF EMERGING MARKETS IN GLOBAL ASSET ALLOCATION After the landmark study conducted by Brinson, Hood, Beebower in 1986 determined that the strategic asset allocation accounted for the bulk of the variability in portfolio returns (more than 90%), global investors have given weight to asset allocation. In this context, especially institutional investors started to invest in emerging markets assets for high yields. The purpose of this study is to see the role of emerging markets which are at the origin of global investors in global asset allocation in recent years and is to understand why these investors invest in these markets. In last five years, portfolio flows to the emerging markets with diminishing risk have been increasing gradually. Reasons of the strong upswing in foreign portfolio flows to the emerging markets are abundant global liquidity, steady improvements in developing-country credit quality, lower yields in developed countries. Asset Allocation, Emerging Markets
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Global Varlık; Sermaye Piyasası; Varlık Dağıtımı