Sensör verilerine göre veri merkezlerinde kabin ve ortam aydınlatması kontrolü - Aydın, Selahattin Mert (My University, 2024)
Veri Merkezlerinde, kabinler için uygun ortamın sağlanması önemlidir. Sıcaklık, nem, sarsıntı, duman gibi değerlerin kontrol altında tutulması, kabin kilitlerinin açık-kapalı durumlarının takip edilmesi gerekmektedir. Belirlenen değerlerin üzerine çıkıldığında kabinlerin ve dolayısıyla içerisindeki cihazların zarar görmemesi için, bu duruma müdahale edilmesi ve sorunun kontrol altına alınması gerekmektedir. Günümüzde kullanılan ortam izleme sistemlerinde sensör verileri takip edilerek bir yazılım üzerinden izlenebilmektedir ancak aydınlatma ile uyarı sistemi kullanılmamaktadır. Operatörlerin bilgisayar başında olmadığı durumlarda sorunun tespiti ve müdahalede gecikme yaşanabilir. Müdahale süresi yangın gibi durumlarda çok kritik olabilmektedir. Bu çalışmada müdahale süresini azaltmak adına sensörlerden alınan değerlere göre belirlenen kurallarla hem kabin hem de kabinlerin bulunduğu ortamlar için aydınlatma değişikliği yapılarak ilgili kişilere gerekli bilginin kabin yanında değilken bile görsel olarak aktarılması hedeflenmektedir. Bu sayede beklenmeyen çalışma koşullarında aksiyon alınma süresi azaltılacaktır.

In Data Centers, it is important to provide a suitable environment for cabinets. Values such as temperature, humidity, vibration, smoke should be kept under control, and the open-closed conditions of the cabinet locks should be monitored. When the determined values are exceeded, it is necessary to intervene in this situation and control the problem so that the cabinets and therefore the devices inside are not damaged. In today's environmental monitoring systems, sensor data can be monitored via a software, but a lighting and warning system is not used. In cases where the operators are not at the computer, there may be a delay in the detection of the problem and the intervention. Response time can be critical in situations such as fire. In this study, it is aimed to visually convey the information to the relevant people even when they are not next to the cabin, by making lighting changes for both the cabin and the environments where the cabins are located, with the rules determined according to the values obtained from the sensors to reduce the intervention time. In this way, the time to act under undesirable situations will be reduced.
Cabinet and ambient lightning control in data centers according to sensor data
Keywords: Aydınlatma; Bulanık mantık Lighting; Data centers; Electronics engineering; Elektronik mühendisliği; Fuzzy logic; Humidity sensors; Matlab; Nem sensörleri; Veri merkezleri