Cezai şart - Yıldırım, Uğur (My University, 2010)
Cezai şart, borçlunun, borcunu hiç veya gereği gibi ya da kararlaştırılan yerde ve zamanında ifa etmemesi hallerinde alacaklıya karşı yerine getirmeyi üstlendiği veya sözleşmenin taraflarından birinin onu ifa ederek, başka bir yükümlülük altına girmeksizin sözleşmeden dönme hakkı kazandığı, ekonomik ve fer’i nitelikte bir edim şeklinde tanımlanabilir. Tezimizde, Borçlar Kanununun 158 ilâ 161.maddeleri arasında düzenlenen cezai şartın tanımı ve türleri, özellikleri, benzer kurumlarla mukayesesi, hüküm ve sonuçları incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken mukayeseli hukuktaki düzenlemelerden de yararlanılmıştır. Bu kapsamda tezimizde, İsviçre Borçlar Kanunu ve Alman Medeni Kanununda cezai şart konusunda getirilen hükümlere ve söz konusu hukuk sistemlerinde bu konuda yapılmış olan çalışmalara yer verilmiştir. Tezimizin sonunda incelenen konulara ilişkin ulaştığımız sonuçlar belirtilmiştir.

Penalty can be defined as a pecuniary and ancillary obligation which the debtor undertakes to fulfil agaist the creditor or which either parties of the agreement has a right to terminate the agreement by fulfiling the aforesaid penalty without having any other obligation, in the event that the debtor fails to fulfil his obligation duly or at the place and time agreed. In my dissertation, the definition and the type, features, comparison with the similar subjects, provisions and consequences of the penalty regulated in the Obligation Act between the article 158 and 161 have been analised. Regulations in the comperative law have been used in the analyses. Penalty provisions in the Swiss Obligation Act and German Civil Code(BGB) and the studis about penalty in the aforesaid law systems have been used in the dissertation. At the end of the dissertation, the results I have reached in relation to the subject analysed has been been specified.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk