Tasavvuf ıstılahları literatürü ve Seyyid Mustafa Rasim Efendi’nin Istılahat-ı İnsan-ı Kamil’i - Kara, İhsan (My University, 2003)
Her bilim dalının olduğu gibi, tasavvufun da kendine ait terimleri vardır. Başlangıçtan beri yazılan hemen hemen bütün tasavvufî eserlerde bu terimler kullanılır. Tasavvuf terimlerinin açıklanmasının tasavvufî eserlerin anlaşılmasında önemli yeri vardır. Bu çalışmamızda, tasavvuf terimleriyle ilgili yazılan eserleri ele aldık. Ayrıca bu terimlerden varlık ve mertebeleri konusunu inceledik. Tezin sonuna, örnek bir tasavvuf sözlüğü olarak Seyyid Mustafa Râsim Efendi'nin Istılâhât-ı İnsân-ı Kâmilini tercüme ederek ekledik. Tasavvuf terimlerinin iyi anlaşılması, tasavvuf ilminin de iyi anlaşılmasına yol açacaktır. Bu konuda yeni çalışmalara ihtiyaç vardır

SUFİ TERMİNOLOGY AND MUSTAFA RÂSİM'S WORK TİTLED ISTILÂHÂT-I İNSÂN-I KÂMİL Like every academial discipline sufism also has its own terminology used in sufi books from very early times. Hence, it is very important to explain the sufi terminology for a correct understanding. This thesis examines the work written on sufi terminology. In addition, the levels of existence has been researched. As an example we have translated Râsim's Istılâhât-ı İnsân-ı Kâmil (The terminology of Perfect Man) and published in the end of the thesis. In order for a better understanding of sufism we further need researches on sufi terminology.
Keywords: Akâid ve Kelâm; Din; İslam Dini; Tasavvuf