Yatırım fonları portföy yönetim stratejileri ve yönetsel açıdan analizi - Erten, Açelya (My University, 2004)
Yatırım uzmanları tarafından oluşturulan ve profesyonel olarak yönetilen portföyler; bireysel yatırımcıların kendi kendilerine, yeterli araştırma yapmadan, kulaktan dolma ve yetersiz teknik bilgiyle yüksek risk içeren portföyler oluşturmak yerine tercih edebilecekleri, beklenen getirileri ve riskleri hesaplanmış yatırım alternatifleridir. Mesleği, piyasayı her an takip etmek ve araştırmak olan bu uzmanların oluşturduğu portföyler bireysel yatırımcının kendi kararlarıyla oluşturduğu portföylerden çok daha başarılı sonuçlar vermektedir. Sermaye piyasalarında işlem yapan yatırımcıların bir çoğunun portföylerinde birden fazla hisse senedi bulunduğu da bilinen bir gerçektir. Sadece tek çeşit hisse senedine veya az çeşitlendirilmiş portföye sahip olan bir yatırımcının, portföyündeki tek hisse senedinin fiyatında meydana gelecek olumsuz bir değişimden, portföy çeşitlemesi yapmış bir yatırımcıya göre etkilenme şiddetinin çok daha fazla olacağı açıktır. Ancak her yatırımcının yeterli ölçüde portföy çeşitlendirmesini başarabilmesi her zaman mümkün olmayabilir. Dolayısıyla portföy çeşitlendirmesini yatırımcının bizzat yapması yerine hazır bir şekilde portföy çeşitlendirmesi yapmış yatırım fonu veya yatırım ortaklıkları yoluyla piyasalara girmesi çok daha uygun bir seçenek olmaktadır. Nitekim gelişmiş sermaye piyasalarında, bireysel yatırımcıların giderek artan oranda doğrudan hisse senedi veya hazine bonosu, devlet tahvili gibi menkul kıymetler almak yerine yatırım fonu katılma belgelerini satın almayı tercih ettikleri görülmektedir. Çalışmada sırasıyla, portföyün planlaması, yatırımın analizi, analizi yapılan portföy alternatifleri arasında seçim yapılması ve piyasalarda zaman içerisinde gerçekleşen değişikliklere göre yapılan revizyonlara değinilmiştir. Son bölümde ise halen Türkiye'de faaliyet gösteren aracı kurum ve bankalardan bazılarının oluşturmuş oldukları A tipi yatırım fonlarının hangi stratejileri uyguladıkları, benzer yönlerinin olup olmadığı, uygulanan stratejiler yerine başka stratejiler uygulansaydı sonuçların ne yönde değişeceğine ilişkin örnek uygulama bir yıllık dönem içinde incelenmiştir.

Portfolios managed by investment experts and dedicated professionals are prefferable alternatives rather than uneducated, grapevined investments managed by individual amateur investors. As the professional fund managers assume the effective management as a profession, their portfolios end up in better results when compared to individual investments. It is a known fact that the investors in the capital markets hold more than one equity shares in their individual portfolios. It is also obvious that those portfolios consisting of only one equity shares are riskier than those which include more than one share. However, it may not always be possible for each investor to effectively differentiate their portfolios. Thus, it may make more sense to invest in those professionally managed funds, risks of those which are already pre-calculated and effectively minimized. Consequently in the developed capital markets, it is observed that the investors are shifting from individual invesments in equity shares or bonds to professionally managed mutual funds. The thesis includes the planning of the portfolio, analysis of the investments, choosing from the avaliable analyzed portfolio alternatives and revisions to the portfolios depending on the volatilities in the capital markets. In the final section, strategies and common comparative features of the mutual funds managed by investment companies and banks in Turkey are investigated. Available strategy alternatives are applied to certain funds selected.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Maliye; Protföy Yönetimi; Yatırım; Yatırımlar