The institution building concept of the EU and twinning as the principal tool of the pre-accession assistance with examples from the Hungarian and Romanian cases - Çelikkaleli, Betül (My University, 2002)
Avrupa Birliği (AB), 1993 yılında Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini Birliğe katılmaya davet ederek ve ayrıntılı katılım şartları belirleyerek, komünist düzeni terkeden bu ülkelerin kurumsal dönüşüm ve yapılanma süreçlerinin bir parçası olmuştur. Böylece, 'Kurumsal Yapılanma' AB gündemindeki sürekli yerini almıştır. Ekonomik ve politik dönüşüm ve gelişme açısından farklı düzeylerde olan bu on aday ülke ile görüşmeler genişleme sürecinin uygulamalı ve aynı zamanda oldukça zor olan bölümünde yoğunlaşmış durumdadır: Aday ülkelerin, AB'nin yasamaya ilişkin tüm kural ve kararlarından oluşan 'AB Müktesebatı'na uyumları ve bunun için gerekli olan kurumsal düzenlemeler. Müktesebat uyumu tartşmasız tüm aday ülkelerin cesaretlerini zorlayan ve destek gerektiren bir katılım kriteridir. Bu nedenle aday ülkeler, müktesebat uyumunda ve demokrasiye ve pazar ekonomisine geçiş süreçlerinde AB tarafından finansal ve fikirsel olarak desteklenmektedirler. Bu amaçla aday ülkelerin kurumsal kapasitelerini arttırmak için AB birçok araç kullanmakta ancak bunlar içinde AB'nin Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki kurumsal yapılanma çalışmalarının en önemli aracı olan 'Eşleştirme Mekanizması' ('Twinning Mechanism') öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Avrupa Birliği'ne üyelik şartlarından biri olarak 'Kurumsal Yapılanma' kavramına dikkat çekmek ve iki farklı aday ülke -Macaristan ve Romanya- üzeriden 'Eşleştirme Mekanizması'nın analizini yapmaktır. Aynı zamanda, Avrupa çalışmaları için yeni olan bu konunun daha iyi tanıtılması ve anlatılması da bu tezin temel amaçlarından birini oluşturmaktadır. By inviting the CEECs to join in 1993 and by creating an ever more elaborate web of conditions and criteria to evaluate their readiness to do so, the EU has become involved in the post communist transformation processes, and institutional choices at various levels. So, the 'Institution Building Need' has been one of the 'tops' of the EU Agenda. With all ten Central and Eastern European accession applicants at a relatively advanced stage of economic and political transformation accession negotiations are now focusing on the practical and more difficult side of enlargement: the applicants' ability to comply with the EU's acquis communautaire that is the full body of EU legislation and its institutional arrangements. The adoption of the acquis upon accession is a daunting task for all applicants which cannot be done without assistance. The candidate countries are therefore given advice and financial support by the EU to help their transition to democracy and a market economy and their adoption of the EU acquis communautaire. The EU utilizes a variety of tools to enhance state capacity in the accession countries, but the most important and rather unique instrument of the EU institution-building in Central and Eastern Europe is 'the twinning mechanism'. The main purpose of this thesis is to draw attention to the 'Institution Building Concept' as an EU accession criterion and to analyze the effectiveness of the twinning mechanism through two mainly different candidate countries, Hungary and Romania.
Keywords: Avrupa Birliği