Yeşil tedarik zinciri yönetimi ve ambalaj sanayiinde bir uygulama - Özesen, Emrah (My University, 2009)
YEŞİL TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ VE AMBALAJ SANAYİİNDE BİR UYGULAMA 1980’li yıllarda sanayi devriminin ortaya çıkışı ile beraber kentleşme ve sanayileşme süreci büyük bir artış göstermiştir. Bu gelişim ve değişim süreci birçok önemli sorunu da beraberinde getirmiştir. Zaman içerisinde ortaya çıkan çevre sorunları ve doğal kaynakların tükenmeye başlaması ile birlikte işletmeler ve yöneticiler yönetim tarzlarını belirlerken çevresel faktörleri de dikkate almak gerekliliği ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu noktadan hareketle işletmeler çevreye duyarlı yeşil üretim sistemleri tasarlamak, atıklarını azaltmak, çevresel riskleri yönetmek ve sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmek amacıyla tedarik zincirlerini çevreye daha duyarlı bir yapıya dönüştürmekte ve yeşil tedarik zinciri yönetimini benimsemektedirler. Yeşil tedarik zinciri yönetimi; yeşil satınalma, yeşil üretim, geri dönüşüm, atık yönetimi, yeşil pazarlama ve yeşil lojistik gibi birçok sistemi içerisinde bulunduran kapsamlı bir sistemdir. Bu çalışmada yeşil tedarik zinciri ve bileşenleri kavramsal olarak açıklanmakta, yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamasını başarılı bir şekilde yöneten EcoCap Kapak Sanayi Ltd. Şti. ve yeşil tedarik zinciri faaliyetlerinin yürütülmesinde birlikte çalıştığı İzaydaş ve Çevko kurumlarının yeşil tedarik zinciri içerisindeki rolleri ve yaptıkları uygulamalar anlatılmaktadır. GREEN SUPPLY CHAIN MANAGEMENT AND A CASE STUDY IN THE PACKAGING INDUSTRY With the emerging of industrial revolution in 1980s, the urbanization and industrialization process brought many important problems along with it. Together with the arising environmental issues and depletion of natural resources in time, organizations and managers faced the necessity of taking environmental factors into consideration in determining management styles. Considering that point, organizations have been transforming their supply chains to an environmentally friendly structure and accepting “Green Supply Chain Management” to design environmentally friendly green production systems, to decrease their wastes, to manage environmental risks and to act with the consciousness of social responsibility. Green supply chain management; green purchasing, green production, recycling, waste management, green marketing and green logistics are a comprehensive system that embraces a diverse range of systems. In this thesis, the Green Supply Chain and its components are explained conceptually. EcoCap Kapak Sanayi Ltd. Şti., which manages the implementation of green supply chain management successfully, İzaydaş and Çevko establishments which work together with Ecocap, their roles in implementing green supply chain and their practices are explained.
Keywords: Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi_Ambalaj Sanayi