Popüler kültür ürünü olarak Türkiye'de yeni nesil dergiciliğin sosyal ağlar çerçevesinde değerlendirilmesi - Develi, Kamile (My University, 2019)
Bu çalışma, 2013’te çıkan Ot dergi ve onun ardından yazılı basın piyasasına giren yeni nesil dergileri, popüler kültür ve sosyal ağlar ekseninde incelemektedir. Bu dergiler, o zamana dek denenmemiş eklektik bir yaklaşımla edebiyat, kültür, sanat, mizah, siyaset gibi çeşitli alanları aynı kapak içinde okuyucuya sunmuştur. Sosyal ağlarla güçlü bir organik bağı bulunan bu dergiler, beklenmedik satış rakamlarına hızla ulaşmıştır. Edebiyat ve basın gündeminde geniş yankı uyandıran yeni nesil dergicilik anlayışı popülerlik tartışmalarını da beraberinde getirmiştir. Çalışma, yeni nesil dergilerin popüler kültür ürünü niteliğinde olup olmadıklarını ve sosyal ağların bu dergiler için önemini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında popüler kültür ve sosyal ağların kavramsal çerçevesine değinilmiş, yeni nesil dergiciliğin ayrıntılı incelemesi yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği doğrultusunda Ot, Kafa, Kafkaokur, Bavul ve İzdiham dergilerinin temsilcilerinin görüşleri alınmıştır. Elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemiyle çözümlenerek bulgulara ulaşılmıştır.

This study examines Ot journal published in 2013 and the next generation magazines that entered the print media market in the context of popular culture and social networks. With an eclectic approach that has never been seen before, these journals presented various different areas like literature, culture, art, humour and politics under a single journal. These journals, which have a strong organic connection with social networks, have reached their unexpected sales figures rapidly. The new generation of journalism approach, which has a wide repercussion on literature and the press agenda, has brought popularity discussions. The study aims to reveal the importance of social networks for the new generation journals and whether these journals are popular culture products.Within the scope of the study, the conceptual framework of popular culture and social networks was mentioned and a detailed review of the new generation journalism was made. In line with the semi-structured interview technique, the opinions of the representatives of the journals Ot, Kafa, Kafkaokur, Bavul and Izdiham were taken. The obtained data were analyzed by descriptive analysis method and the findings were reached.
Keywords: kültür popüler kültür sosyal ağlar dergicilik culture popular culture social networks magazines; Popular culture; Popüler kültür